Island opløser sin regering efter indblanding i pædofilisag

Den islandske regering har opløst sig selv, efter det er kommet frem, at premierministerens far har forsøgt at få en pædofil mands straffeattest renset.

Der er krise i Island. Årsagen er en pædofilisag. Premierminister Bjarni Bendiktsson er i fokus. Fold sammen
Læs mere
Foto: HALLDOR KOLBEINS

Der er krise i Island. Årsagen er en pædofilisag, der omhandler premierminister Bjarni Bendiktssons far.

Faderen skrev i et brev til myndighederne, at han anbefalede at rense en straffeattest for en mand ved navn Hjalti Sigurjón Hauksson. Hauksson blev i 2004 idømt fem et halvt års fængsel for at have forgrebet sig på sin steddatter fra hun var fem år og 12 år frem. Hauksson har siden fået fjernet alle pletter på sin straffeattest. Det skriver Reuters.

Og den sag kan nu betyde, at Island står foran et nyt valg. Partiet Lys Fremtid har nemlig trukket sig fra regeringen som følge af manglende tillid. Tilbage står Reformpartiet og Selvstændighedspartiet, som premierministeren sidder i. De to tilsammen har ikke flertal, og dermed har Island muligvis et nyt valg i sigte.

Torsdag kom det frem, at premierminister Bjarni Bendiktsson fik forelagt oplysninger om sagen i juli. Her fremlagde justitsminister Sigríður Andersen ham brevet.

DR skriver, at en særlig lov på Island kan gøre det muligt at få fjernet samtlige pletter på sin straffeattest. »Loven indebærer, at dømte kan søge om at få deres »ære genoprettet« - altså få renset straffeattesten. Blandt andet for at kunne søge arbejde efter afsoningen,« hedder det.

Tre personer skal sige god for personen. Én af disse skal være en god ven.

Det er netop sådan et brev, som premierministerens far har skrevet, og det er i linjerne på papiret, krisen er opstået. Faderen har siden udtalt følgende i en pressemeddelelse.

»Hvad der skulle være en lille gestus af god vilje over for en dømt kriminel, har i stedet forvandlet sig til en fortsættelse af tragedien for offeret. Det undskylder jeg for,« skriver han til Iceland Monitor.