Kronhjort parrede sig med elgko i Nordjylland

En kronhjort, der har fundet sig til rette i en elgfamilie, besteg mandag en elgko. De har før været tætte, men er aldrig blevet set parre sig med hinanden, siger amatørfotograf på stedet. Biolog siger, at afkom er usandsynligt.

Foto: Privatfoto: Villy Jensen

Det er så let at tage fejl. Det var en mandag morgen, og 64-årige Villy Jensen var som så mange gange før taget ud i området omkring Lille Vildmose i Himmerland. Intet usædvanligt i det.

Men lige pludselig kom en elgko med kalv gående over vejen. Og bag dem kom en kronhjort. Kronhjorten forsøgte herefter at bestige elgkoen. Men tilnærmelsen var ikke med samtykke.

»Elgkoen er ikke helt tilfreds. Hun lægger ørerne noget tilbage, og det tyder på, at hun er sur,« siger Villy Jensen, der er amatørfotograf. Han har taget billeder fra området i 10 år. Om kronhjorten havde kastet sin kærlighed på et andet handyrs mage er ikke til at sige. Men kort efter kom en elgtyr også gående over vejen.

»Det er jo lidt bemærkelsesværdigt. Der er elgtyren, koen, kronhjorten og kalven. Men kronhjorten så noget kåd ud,« siger Villy Jensen.

Det er ikke første gang, at kronhjorten er set sammen med elgene. Villy har før set dem være tætte. Eksempelvis en morgen, hvor de lå sammen på en eng.

»Der så jeg elgtyren stikke hovedet helt hen til kronhjorten, som om den vil sige godmorgen.«

Fætter Kronhjort

Det er ikke til at sige, om Fætter Hjort, som han bliver kaldt i området, tror han er en elg, eller om han tror, at elgene er krondyr.

Biolog og naturvejleder ved Lille Vildmosecentret Jakob Konnerup fortæller, at modsat elge er krondyr sociale. Kronhjorten er flere gange tidligere blevet set komme gående med kalven og elgkoen, måske fordi den er blevet væk fra sin flok eller stadig har moderbindinger. Lige nu er både elge og kronhjorte i brunst.

»Det er en ung kronhjort, der er i en teenagefase, og ligesom en hund, der finder på at parre sig med et menneskes ben, springer kronhjorten her på andre dyr end sædvanligt,« siger han og tilføjer:

»Den her kronhjort har på en eller anden måde forvekslet elgene med kronhjorte. Men elgkoen lagde ørene ned, og det er et tegn på, at den var utilfreds.«

Elgtyren venter lige nu på sin chance for at parre sig med elgkoen. Der er kun én dag om året, hvor den får tilladelse til parringsakten.

Kan der komme afkom ud af romancen (mellem kronhjorten og elgkoen, red.)?

»Det tror jeg ikke. Det er sådan, at jo tættere beslægtede dyr er, jo større er chancen for fertilt afkom. Men man kan også få afkom som er sterilt ligesom muldyret. Jeg tror, at elgen og kronhjorten, ligger for langt fra hinanden. Elgen er dog en hjort, så de ligger genetisk tæt, men jeg har ikke kendskab til tidligere eksempler mellem de to dyr.«

Hvis du undrer dig over, at man kan støde på elge i Danmark, så kommer svaret her:
I 2015 og igen i 2016 blev fem unge elge importeret fra Sverige efter 5.000 års fravær i de himmerlandske skove. Elgene er siden sat fri og har parret sig. I dag er der derfor 12 elge og en større flok af krondyr ved Lille Vildmose.