IS' nye våben: »Danske tropper har aldrig stået over for noget i den stil«

Fjernbetjente rifler og maskingeværer kan være danske soldaters nye modstander.

Et fjernbetjent maskingevær anvendt af en Al-Qaeda gruppe i Aleppo i 2012. De nye våben er en helt ny trussel for de danske soldater. Billedet er postet af gruppen selv på Youtube. Foto: US Foreign Military Studies Office Fold sammen
Læs mere

En ny type våben er begyndt at dukke op i Syrien og Irak. Grupper som Islamisk Stat er begyndt at producere fjernbetjente snigskytterifler og maskingeværer, viser ny rapport, skriver Ingeniøren.

Rapporten kommer fra Foreign Military Studies Office, den amerikanske hærs forskningscenter. Den konkluderer, at de improviserede våben breder sig i området. Blandt andet hos Islamisk Stat.

»Fjernbetjente snigskytterifler gør det muligt at skyde fra steder, hvor en normal snigskytte ikke kan eller vil indsættes. Det kan være steder, der ikke tilbyder nogen flugtmuligheder, eller hvor der ikke er plads til et menneske – som i bagagerummet på en forladt bil eller i en skorsten. Derfor kan de fjernbetjente våben lettere overraske modstandernes tropper,« siger Robert Bunker, militærforsker og en af forfatterne til rapporten.

VLAK-regeringen besluttede 20. januar at sætte danske specialstyrker ind i Syrien i kamp mod IS. Ifølge rapporten er det sandsynligt, at anvendelsen af de improviserede våben vil tage til, når konflikten i området eskalerer.

»Mig bekendt har danske tropper aldrig før stået over for noget i den stil. Pointen med den slags våben er jo at fjerne skytten fra en udsat position. Hvis vi kommer under beskydning fra en snigskytte i et vindue, så vil vores reaktion typisk være at ødelægge alt rundt om det vindue. Det er jo ikke rart for snigskytten, så hvis han kan fjerne sig selv fra den position ved at rykke et lokale eller to bagud, er det jo en klar fordel for ham,« siger seniorsergent Hans Lundgaard, finskyttespecialist ved Hærens Kamp- og Ildstøttecenter til Ingeniøren.

Oprørsgrupper improviserede dette våben i Libyen for at kæmpe mod Gaddafis hærer i 2011. Foto: US Foreign Military Studies Office Fold sammen
Læs mere

De nye våben kan være en stor trussel for de soldater, der står over for dem, mener rapportens forfatter, Robert Bunker.

»Brugeren af våbenet kan for eksempel ikke beskydes direkte. Med andre ord skal soldater af kød og blod bekæmpe et system, hvis operatør er beskyttet mod angreb.« siger han.

Han siger samtidig, at operatøren af det fjernbetjente våben dog vil blotte sig, når der skal skiftes magasin.