Islamisk Stat fortsætter med at smadre oldtidsby

Nye russiske droneoptagelser viser Islamisk Stats ødelæggelser af det romerske amfiteater i byen Palmyra

Et billede fra den russiske dronevideo som viser ødelæggelserne i det romerske amfiteater i den syriske by, Palmyra y / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Russian Defence Ministry - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: Tiden for russiske sejrskoncerter i den syriske oldtidsby Palmyra er forbi. Islamisk Stats jihadister bomber igen resterne af verdens kulturarv i stykker med dynamit.

Nye russiske droneoptagelser, som blev offentliggjort mandag i denne uge via Sputnik, viser nye omfattende ødelæggelser i den syriske oldtidsby Palmyra, der også er erklæret en af verdens kulturskatte af FNs kulturorganisation Unesco.

I videooptagelsen kan man se, hvordan dele af det store romerske amfiteater er blevet ødelagt af Islamisk Stat, der genindtog byen i december 2016. Det syriske regime havde ellers erobret byen fra IS med russisk hjælp i marts 2016, og i maj samme år var amfiteateret ramme om en stor sejrskoncert med et orkester fra Sankt Petersborg.

Ifølge Sputnik har Islamisk Stat også ødelagt 14 ud af 16 søjler i Palmyras såkaldte tetrapylon - fire monumenter, der hver består af fire søjler. Sputnik citerer Ruslands forsvarsministerium for at sige, at der er lastbilaktivitet i området, hvilket tyder på, at Islamisk Stat er i færd med at smadre flere kulturskatte eller forberede ødelæggelsen af disse.

Det romerske amfiteater blev bygget af romerne i det første århundrede efter vor tidsregning. I månederne inden det syriske regimes generobring af Palmyra, brugte Islamisk Stat amfiteateret til offentlige henrettelser. Terrororganisationen har offentliggjort sine egne videooptagelser fra stedet på sociale medier. Her ses jihadisterne skyde stribevis af fanger i nakken, mens de knæler på amfiteatrets scene.

I øjeblikket er det syriske regimes soldater omkring 20 kilometer fra Palmyra, og ifølge hjemmesiden Syrialivemap er Islamisk Stat begyndt at antænde gasledninger og oliefelter vest for Palmyra for at bremse de syriske soldaters fremmarch.

I september 2015 begyndte Rusland at bombe i Syrien til fordel for det syriske regime. Men Islamisk Stat er stadig - lige som i Palmyra og trods presset på IS i Mosul og Raqqa - i stand til at generobre tabte områder.