Islamisk Stat fremstillede kemiske våben i Mosul

Mosuls universitet havde central betydning for Islamisk Stats kemiske våbenprogram, siger Pentagon.

Islamisk Stat har lagt mange lureminer ud i de mange universitetsbygninger, som har været jihadisternes hovedkvarter. Der er blandt andet fundet kemikalier, og undersøgelser viser, at Islamisk Stat producerede sennepsgas. Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMAD AL-RUBAYE

Undersøgelser i Mosul har bevist, at Islamisk Stat fremstillede en form for primitive kemiske våben på byens universitet, oplyser det amerikanske forsvarsministerium.

Irakiske sikkerhedsstyrker indtog i midten af januar universitetsområdet, da de fik kontrol over hele den østlige del af byen, som i to og et halvt år har været besat af Islamisk Stat.

Islamisk Stat har lagt mange lureminer ud i de mange universitetsbygninger, som har været jihadisternes hovedkvarter. Der er blandt andet fundet kemikalier, og undersøgelser viser, at Islamisk Stat producerede sennepsgas.

- Mosuls universitet havde central betydning for Islamisk Stats kemiske våbenprogram, siger Pentagons talsmand, Jeff Davis.

Davis siger, at det er uklart, om de kemiske våben er blevet anvendt til at dræbe nogen.

- Stofferne blev primært brugt for de gener, som de giver, og de blev brugt til at skabe frygt med, siger han.

IS har anvendt sennepsgas i Syrien og Irak.

Iraks militær og dets allierede har med tilbageerobringen af universitetet fået kontrol over den del af byen, der ligger øst for Tigris. Den vestlige del af byen er stadig under Islamisk Stats kontrol.

Hele operationen omkring Mosul involverer ifølge irakiske militærkilder omkring 100.000 soldater. De kommer både fra den irakiske hær, kurdiske militser og shiamilitser.

FN siger, at omkring 30.000 mennesker er rejst tilbage til de befriede områder i Mosul.

Det anslås, at der i dag bor omkring 75.000 mennesker i den vestlige del af Mosul, som Islamisk Stat fik kontrol over i 2014. Efter jihadisterne rykkede ind er omkring 190.000 af byens indbyggere flygtet.