Iraks hær genoptager angreb på IS i Mosuls gamle bydel

Irakiske styrker rykker kun langsomt frem i Den Gamle Bydel i Mosul, hvor de mødes af stor modstand.

Foto: KHALID AL-MOUSILY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Irakiske styrker har mandag genoptaget angreb på jihadister fra Islamisk Stat i Mosuls gamle bydel.

Det sker, efter at kampene i den irakiske by i flere døgn er blevet overskygget af rapporter om, at koalitionen mod Islamisk Stat skulle have dræbt mange civile under luftangreb på byen.

Irakiske sikkerhedsstyrker begyndte i sidste måned en omfattende operation for at vinde kontrol over den vestlige del af Mosul. De har siden fået kontrol over en række bydele, men kampene udgør i stigende grad en trussel mod mange tusinde civile.

Irakiske embedsmænd og øjenvidner siger, at luftangreb på bydelen Al-Jadida i Mosul i de seneste dage har kostet hundredvis af civile livet. Men tallene er ikke bekræftet af uafhængige kilder.

- Det føderale politi og særlige udrykningsenheder indledte deres fremrykninger i dag på den sydvestlige akse af den gamle bydel, siger general Raed Shakir Jawdat, som leder det føderale politi i Irak.

Islamisk Stats leder, Abu Bakr al-Baghdadi, foretog sin eneste kendte, offentlige fremtræden i moskéen i området i 2014.

De irakiske styrker har opereret i Den Gamle Bydel i Mosul i flere uger, men de har mødt stor modstand, og fremrykning er sket meget langsomt.

Operationerne i byen vanskeliggøres af smalle stræder og tæt bebyggede områder med omkring 400.000 indbyggere.

De irakiske styrker har sat skarpskytter ind. De skal forsøge at ramme militante fra Islamisk stat, der bruger civile som levende skjolde.

Omkring 200.000 civile menes være flygtet, og mange er meldt dræbt og såret.

Den amerikanskledede koalition har antydet, at den kan være skyld i en del civiles død. Det amerikanske forsvar bekræfter, at det på anmodning fra Irak angreb et område i den vestlige del af byen Mosul, hvor snesevis af civile muligvis er blevet dræbt.

Amerikanerne har indledt en undersøgelse af, hvorvidt angrebet 17. marts har krævet civile ofre, skriver nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/Reuters