Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Det andet brag var så kraftigt, at det kunne føles i hele kroppen. Gulvet rystede, og stykker af loftet faldt ned. Braget var cirka 200 meter fra mig henne ved indcheckningsskrankerne til de fly, der går til destinationer uden for EU, til USA. (...) Min første tanke var, hvordan jeg skulle gemme mig. Jeg turde ikke gå ud, da jeg var bange for, at angrebet kom udefra, og indenfor var jeg bange for, at loftet skulle falde ned. Min næste tanke var, at dette er en hævn for dem, der er blevet pågrebet i Bruxelles forleden. Det, tror jeg, alle tænkte.«
Teresa Küchler, Svenska Dagbladets korrespondent i Bruxelles. Befandt sig i lufthavnen.
»Der var røg og lugtede brændt. Jeg så folk, der lå ved siden af hinanden med tæpper omkring sig. En af de tilskadekomne blødte fra hovedet, men vi andre blev hurtigt gennet væk. Jeg tog hen på mit arbejde, som ligger centralt, men der var helt øde omkring bygningen. Vi var tre på kontoret, som bare sad og kiggede i vores telefoner og prøvede at få fat på folk, vi kender. Men telefonnettet var nede på grund af det massive pres, så al kommunikation foregår over nettet, og på grund af alarmberedskabet må vi ikke tage hjem. I går sendte jeg min mor og bror af sted fra lufthavnen, hvor de første bomber eksploderede.«
Lars Svensmark, journaliststuderende i praktik hos region Sjælland i Bruxelles. Gik forbi metrostationen Maelbeek få minutter efter eksplosionen. Til Berlingske.
»Et enormt arbejde venter os med at gendanne Bruxelles til den åbne, kosmopolitiske by, den var.«
Bruxelles’ borgmester, Yvan Mayeur. Ifølge belgiske Le Soir.
»Vi var næsten ankommet til station Maelbeek, da jeg følte et chok (gå gennem toget, red.). Det tog mig flere sekunder at forstå, at det var en eksplosion. Det var bælgmørkt, jeg kunne høre folk skrige omkring mig. Jeg kunne mærke et vindue fra toget ligge ovenpå mig. Det var faldet ned på mit skød uden at gå i stykker. Men braget var så højt, at jeg blev døv et øjeblik og fik hovedpine. Efter nogle minutter kom togføreren med en lommelygte. Han fik folk til at kravle ud af vinduet for at evakuere toget.«
Charles Declercq. Til France TV.
»Jeg var på vej til at gå hen til boarding, da jeg hørte to eksplosioner. Jeg så ingenting, men alt faldt ned. Kaos var ubeskriveligt. Folk løb væk, og mange lå på gulvet. Mange er sårede.«
Jef Versele, var i lufthavnen. Til Telegraph.
»Det var skrækkeligt. Loftet kollapsede. Der var blod over alt, sårede mennesker, kufferter overalt. Det var en krigsscene.«
Zach Mouzoun, ankom med et fly fra Geneve ti minutter før eksplosionen i lufthavnen. Til det franske nyhedsbureau BFM.
»Vi havde undervisning, da alle pludselig kunne læse om det på nettet. Der blev meget uro i klassen, og al undervisning blev aflyst. Vi kunne ringe til vores familier og sikre, at de var i god behold. Lærerne siger, at vi skal forholde os rolige, men jeg kan se, at de er nervøse. Hele skolen ligger i centrum, og vi er omkring 6.000 studerende, så den ene af skolens bygninger, som er meget stor og synlig, er blevet evakueret. Vi har tændt lidt musik for at lette den trykkede stemning, men vi ved ikke rigtigt, hvad vi skal foretage os.«
20-årige Yasmin Ali Bacha, født og opvokset i Bruxelles. Til Berlingske.
»Boom, på et sekund løb alle mennesker væk. Jeg gik indenfor og så døde mennesker og ild over alt. Jeg ledte efter mennesker, for loftet var faldet ned, så man var nødt til at lede efter dem. Der var mange døde. Folk døde i mine arme. En kvinde havde en baby i sine arme og blev ved med at råbe: »Mit barn, mit barn«. Jeg sagde til hende: »Dit barn er i dine arme, og han er ok.« Hun sagde: »Mit andet barn.« (...)«
Yassine Amrani, hjemløs, opholdt sig lige uden for lufthavnsbygningen, da eksplosionerne skete. Til Time Magazine og Polico.
»Personalet i lufthavnen anede ikke, hvad de lavede. De blev ved med at sige »evakuér«. Da vi fortalte dem, at det føltes som en eksplosion, sagde de: »Hvad?«. Så hørte vi igen »evakuér, evakuér«, men derefter sagde de, at vi skulle blive, hvor vi var. Og så igen »evakuer, evakuer«. Alle stod bare stille. Hvor fanden skulle vi løbe hen?«
Andrew Brandt, USA, var i lufthavnen med sin kone. Til Time Magazine.
»Jeg hørte også nogen råbe på arabisk, men jeg forstod ikke, hvad han sagde. Der var et ubeskriveligt kaos, lofterne brød sammen, og der var ofre overalt. Jeg var med til at hjælpe fem personer udenfor. Der lå allerede mange sårede, folk, hvis ben var revet af. Jeg så også sårede politifolk.«
Alphone Youla, ansat i lufthavnen. Til avisen La Libre.
»Jeg hørte den første eksplosion i charter-siden, og jeg troede, at en konstruktionskran var kollapset. Men to-tre minutter senere gentog braget sig, også i afgangshallen, men nu på den anden side af bygningen. Jeg gik med en kollega (ind i bygningen, red.). Alt var blæst i stykker. Der var en blodpøl med sårede mennesker. Itusprængte kroppe.«
Philippe Lenaerts, taxachauffør i lufthavnen. Til avisen La Libre.
»Jeg gik med udenfor for at give førstehjælp. Der var mange, som prøvede at hjælpe, og militæret var der også. Men der var glas over det hele fra eksplosionen, så mange fra militæret havde glas i deres hænder. De opdagede ikke, at de var sårede, fordi de prøvede at hjælpe folk. Jeg så ikke nogen døde, men (...) mange mennesker havde årepresser på sig.«
Colonel Chuck Helms, amerikansk militærlæge. Til Time Magazine.
»Hvad vi frygtede, er sket.«
Charles Michel, belgisk premierminister.
»Forbandede terrorister. Men I skal vide dette: Det demokratiske samfund har før klaret sådan nogle som jer. Og vi vil gøre det igen. Vi vil forfølge og straffe hver og en af jer, putte jer langt væk i lang tid. Og vi vil sejre. Jeres formørkede ideologi står ikke en chance mod det oplyste moderne demokratiske samfund. Som al anden totalitær, undertrykkende og menneskefjendsk tankegang vil I blive smidt ud på historiens losseplads, hvor I hører til – kvalt af moderniteten, forfulgt af de lovformelige myndigheder.«
Søren Pind (V), justitsminister, på Facebook.
»Bruxelles angrebet af terrorister. Jeg føler sorg og vrede. Lad os jage dem og forblive forenet i vores kamp for europæiske værdier.«
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), på Twitter