Tirsdag flød blodet i Bruxelles

Tre eksplosioner rystede tirsdag den belgiske hovedstad, da i alt tre bomber i lufthavnen og i en metrovogn detornerede og dræbte mindst 30 mennesker.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christophe Petit Tesson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over et lydtæppe af gråd og halvkvalte skrig formulerer en ængstelig mandsstemme de spørgsmål, som trænger sig mest på i sekunderne efter, den første bombe detonerede i Bruxelles-lufthavnen:

»Hvad var det?«

»En lastbil? Eller var det terrorister?«

»Kommer der flere angreb?«

Manden optager med en mobiltelefon fra afgangshallen, hvor støvet endnu ikke har lagt sig. Sigtbarheden er ganske få meter, og flypassagerer har i panik efterladt tasker og trolleys. Andre holder hulkende om hinanden, i dække bag bunker af baggage.

»Hvor er de forbandede soldater?« spørger en anden og mere aggressiv mandsstemme.

Tirsdag morgen blev Belgiens hovedstad og hjertet af Den Europæiske Union ramt af det hidtil blodigste terrorangreb i Bruxelles nyere historie.

En selvmordsbomber detonerede spræng­stofferne i sit bælte i Zaventem-lufthavnen og omdannede på et splitsekund afgangshallen til et inferno. Et øjenvidne siger til BBC, at eksplosionen fik en gruppe mennesker til at flygte mod en nærliggende udgang, hvor endnu en bombe få øjeblikke senere eksploderede. Ifølge belgiske nyhedsmedier var bomberne – at dømme efter de såredes skader – pakket med jernsøm.

»Det var skrækkeligt. Loftet kollapsede. Der var blod overalt, sårede mennesker, kufferter overalt. Det var en krigsscene,« fortæller Zach Mouzoun, der netop var ankommet med et fly fra Geneve, til det franske nyhedsbureau BFM.

På en anden video optaget fra parkeringshuset over for lufthavnen kan man se hundredvis af mennesker flygte fra den rygende afgangshal med udblæste vinduer. Mindst ti mennesker mistede livet ved eksplosionerne i lufthavnen.

Bombe i metroen

Omkring 90 minutter senere udspillede et lignende scenarie sig to kilometer fra lufthavnen, i Bruxelles centrum. Få hundrede meter fra Europa-Kommissionens hovedkvarter, i dybet under metrostationen Maelbeek, dræbte en tredje bombe ifølge borgmesteren »omkring 20« mennesker i det, en sygehjælper karakteriserede som »en meget stor eksplosion«.

Bomben gik af i den midterste af tre togvogne, da metroen forlod Maelbeek-stationen. Det fortæller et øjenvidne med blod­indsmurt ansigt, 32-årige Alexandre Brans, til nyhedsbureauet AP:

»Der var panik overalt. Der var rigtigt mange mennesker i den metro.«

Et billede taget af den ødelagte togvogn dokumenterer både sygehjælperen og den 32-åriges påstand. Vognens døre er blæst ud, og det forkullede interiør er krøllet sammen til ukendelighed. Mellem brokkerne aner man i glimt den menneskelige tragedie og det mareridt, terroranslaget i metrodybet var.

Mindst 30 var tirsdag aften meldt dræbt i angrebene, og over 200 var sårede.

Kort efter, at den tredje og sidste bombe gik af, lukkede belgiske myndigheder ned for al offentlig transport i Bruxelles. Tog­forbindelser ind og ud af landet blev suspenderet, og kontrollen ved landets grænser blev skærpet. Skoler og universiteter blev evakueret, og det samme gjorde Berlaymont-bygningen, som huser Europa-Kommissionen. Byens museer lukkede også, måske med tanke på det seneste terrorangreb i Belgien, da en tidligere Syrien-jihadist skød og dræbte fire personer på Det Jødiske Museum i byen i maj 2014.

I højeste terrorberedskab sendte de belgiske myndigheder flere hundrede betjente og soldater på gaden, og et ukendt antal adresser blev dagen igennem ransaget. Belgisk politi har de seneste måneder sat hårdt ind overfor islamistiske grupper i landet, efter flere af gerningsmændene i Paris-attentaterne i november er blevet sporet til Moleenbek-kvarteret i Bruxelles. Efterforskningen kulminerede sidste fredag med, at den eftersøgte terrorist Salah Abdeslam fra Bataclán-attentatet blev skudt og pågrebet i byen.

Efterfølgende har belgisk politi efterlyst en navngiven mand, som angiveligt krydsede grænsen mellem Ungarn og Østrig i september sidste år med falske belgiske identitetspapirer og i selskab med netop Salah Abdeslam.

IS påtager sig skylden

Tirsdag erklærede terrorbevægelsen Islamisk Stat, at den står bag angrebene i lufthavnen og i metrostationen. Men det er uklart, om der er yderligere forbindelse mellem de to grupper, som står bag angrebene i henholdsvis Paris og Bruxelles.

Før eksplosionerne i lufthavnen hørte flere øjenvidner skud blive affyret, og de belgiske myndigheder kunne senere bekræfte, at en AK47 angrebsriffel var fundet nær liget af en af gerningsmændene. Samme type våben, som blev anvendt under attentaterne i Paris i november. Politiet fandt også et ikke-detoneret selvmordsbælte i en skraldespand.

Derudover efterlyser politiet en mand, som optræder på en overvågningsvideo fra lufthavnen, På det grynede billede, som belgisk politi har sendt ud, skubber tre mænd lufthavnsvogne foran sig og ligner almindelige flyrejsende. Men ifølge statsanklager Van Leeuw »meget sandsynligt«, at to af mændene, som er klædt i sort, begik selvmordsangreb i lufthavnen, skriver den britiske avis The Guardian. Den tredje, som bærer briller, bøllehat, en hvid skjorte og en lys jakke, har belgisk politi sat en menneskejagt i gang for at finde.