Hvad i alverden tænkte Bill Clinton på?

Den tidligere præsident skaber enorme problemer for sin hustru, Hillary Clinton, ved at mødes med den amerikanske chefanklager og justitsminister

ARKIVFOTO 2016. Den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton med sin hustru, præsidentkandidat Hillary Clinton. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER FOLEY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Hvad laver en politisk smart, tidligere præsident på den amerikanske chefanklagers fly. På et tidspunkt, hvor anklageren er ved at undersøge, om den tidligere præsidents hustru har begået noget ulovligt ved at slette en række emails fra dengang, hun var udenrigsminister.

Vi taler om USAs tidligere præsident, Bill Clinton. Og vi taler om USAs chefanklager og justitsminister Loretta Lynch, der står i spidsen for en af de største igangværende undersøgelser af en politisk person. Nemlig Hillary Clinton, som stiller op som demokraternes bud på en præsident.

For det er langt fra endnu afgjort, om der bliver rejst sag mod Hillary Clinton for at have begået noget ulovligt, da hun ikke alene brugte en privat email i sin tid som landets udenrigsminister. Hun brugte også sin egen personlige server og slettede 30.000 angiveligt private emails fra serveren, inden hun overlod lige så mange til udenrigsministeriet til arkivering.

Så derfor er det politisk sprængfarligt, at Bill Clinton bare vader ind i Lynchs fly og slår en sludder af med hende. Ja, han så hendes fly stod på samme landingsbane som hans i byen Phoenix og gik direkte ind i hendes fly. Ingen standsede ham. Han er jo trods alt tidligere præsident. Men skulle han ikke selv have opdaget, hvor upassende det var? Og skulle Lynch ikke have afvist Bill Clinton?

Svaret er enslydende fra både republikanere og demokrater. Det var et højst upassende møde midt i en undersøgelse. Og hvad talte de to så om? Børnebørn, golf, flyrejser. Ikke et ord om emails, hvis man skal tro det, Lynch efterfølgende har sagt, da nyhedens om hendes utraditionelle møde cirkulerede i medierne. Men det er for en del republikanere og nogle demokrater også ligegyldigt. Mødet har fundet sted, og dermed er Lynchs undersøgelse blevet kompromitteret.

»Jeg synes, at det er på tide, at undersøgelsen overtages af en uafhængig person«, sagde den republikanske senator fra Texas, John Cornyn.  Og den demokratiske senator fra Delaware, Chris Coons, var lige så klar i mælet, da han sagde, at Lynch skulle have reageret på en eneste måde ved synet af Bill Clinton.

»Hun skulle have sagt. Hør, jeg anerkender, at du har en lang karriere bag dig også ved at vise ledelse og bekæmpe kriminalitet. Men det her er ikke tiden og stedet for et møde. Når valget er overstået, så lytter jeg gerne til dine råd igen«, sagde Chris Coons.

Hvad Bill Clinton tænkte på, er der ingen der ved. Men han har tidligere uforvarende spændt ben for sin hustrus kampagne ved at tabe fatningen, når han mødte folk rundt omkring i USA, der kritiserede Hilary Clinton. Men det her er nok det værste, han endnu har bedrevet, og det kan komme til at skade Clintons kampagne, fordi hun i forvejen kæmper med dårlige målinger, når det drejer sig om hendes troværdighed.

Og republikanernes kandidat, Donald Trump, var heller ikke sen til at gribe chancen, da han kritiserede mødet.

»Det var virkelig en fejltagelse. Hvem ville gøre noget sådant«, sagde Trump, der selv er ude i en politisk storm i øjeblikket på grund af sine synspunkter om handelsaftalerne, som han har sagt, at han vil skrotte - en politik der har chokeret det amerikanske handelskammer, der ligesom Det Republikanske Parti går stærkt ind for fri handel og handelsaftalerne.