Trump-kampagnen i frit fald: Nu kommer der en ny kampagnechef

Trump fyrer sin omstridte kampagnechef efter betydelig modstand mod hans kampagne i Det Republikanske Parti.

Trump-kampagnen har ifølge meningsmålinger været i frit fald i kølvandet på Orlando-massakren. Og nu har den republikanske præsidentkandidat valgt at sige farvel til sin omstridte kampagnechef Corey Lewandowski (t.v.). Fold sammen
Læs mere
Foto: RHONA WISE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, har taget de første skridt til at udskifte en del af sin stab, da han fyrede sin omstridte kampagnechef Corey Lewandowski.

Kilder siger til den amerikanske TV-station CNN, at det var Trumps børn, der mente, at tiden er inde til et markant skifte, efter at Trump i en del meningsmålinger har været i frit fald efter terroraktionen i Orlando, som han tilsyneladende ikke klarede til vælgernes tilfredshed. Han er i nogle meningsmålinger faldet med syv procentpoint efter en række udtalelser, han kom med i den anledning. Og Trumps børn Donald Jr., Ivanka og Eric - og Ivanka's mand, Jared Kushner, mente ifølge The Washington Post, at tiden nu var inde til at skille sig af med Lewandowski.

Hårdhændede metoder

Lewandowski har da også været en omstridt person både i Det Republikanske Parti og i pressen, hvor han flere gange har været særdeles hårdhændet over for reportere. Blandt andet blev han på et tidspunkt beskyldt for at have skubbet til en amerikansk journalist - noget han dog er blevet frikendt for. Men andre beretter også om hårdhændede metoder, og den seneste beslutning om at udelukke The Washington Post fra Trumps officielle møder har vakt stærk kritik - en beslutning han også menes at have truffet.

Men man kan ikke komme uden om, at Lewandowski har stået bag en enorm succes ved at få en totalt upolitisk skolet person frem i politik og få ham placeret så meget i vælgernes bevidsthed, at Trump har vundet de fleste af primærvalgene og nu står til at blive republikanernes egentlige præsidentkandidat ved konventet i juli. Og Lewandowski sagde også til CNN for få timer siden, at han ikke selv ved, hvorfor han blev fyret.

»Jeg ved det faktisk ikke. Men primærvalgene er overstået, så måske er det årsagen«, sagde Lewandowski til CNN.

Der har i længere tid været tale om alvorlige problemer i Trumps kampagne. Ikke alene mener mange republikanere, at det er på tide, at Trump skifter kurs, hvis han skal slå Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, til valget i november. Og hans beskyldninger mod præsident Barack Obama efter terroraktionen i Orlando, hvor Trump nærmest antydede, at Obama vidste mere, end han ville være ved, vakte forargelse langt ind i partiets rækker, fordi han dermed nærede alle mulige konspirationsteorier om, at Obama i virkeligheden er muslim og ekstremist.

Under bæltestedet

Obama selv tog antydningen med ro, men i Det Republikanske Parti vendte selv nogle af hans faste støtter sig mod Trump, fordi det simpelthen var så langt under bæltestedet som tænkes kunne.

Men der har også været problemer med at få rejst penge til Trump af den grund, at mange af de tradtionelle donorer ikke vil se ham som kandidat. Der er bare ikke andre, der umiddelbart kan tage over, så håbet er nu, at et strategiskifte i Trump-kampagnen kan gøre kandidaten mere »præsidentiel«.

Lewandowski har også været stærkt uenig med Trumps strategiske chef, Paul Manafort, som blev hentet ind til kampagnen i marts, da det så ud til at blive en mere hård valgkamp mod især senatoren fra Texas, Ted Cruz, som dog måtte give op, ligesom de 16 andre kandidater måtte give op en efter en. Lewandowski ville blandt andet ikke give Manafort muligheder for at hyre en række medarbejdere, som kunne hjælpe Trump fremadrettet.

Hvor hårdt, det går for sig i Trump-kampagnen lige nu, ses af, at en af de mere markante frivillige i kampagnen Michael Caputo, kort efter fyringen sendte et tweet ud. »Ding dong the witch is dead!” »Ding dong heksen er død«.

Hvem der følger efter Lewandowski vides ikke endnu, men en af opgavere for den nye chef bliver at rejse mange millioner til Trumps kampagne, fordi han endnu ikke har kunnet samle midler nok til at få en landsdækkende kampagne til at køre, som det er lykkedes for Hillary Clinton gennem mere end et år.