Hun skal genoplive Japans opposition

Renho Murata står efter en intern magtkamp nu i spidsen for Japans største oppositionsparti. Partiet har ikke fået et ben til jorden ved de seneste valg og sætter nu sin lid til den 48-årige tidligere journalist.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIMIMASA MAYAMA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er gået over fem år siden jordskælvet og den efterfølgende tsunami rystede Japan, men ødelæggelserne sætter stadig sine spor.

Det gælder ikke mindst i det politiske landskab, hvor det daværende regeringsparti aldrig er kommet sig. Japans Demokratiske Partis håndtering af katastrofen blev ikke vel modtaget i befolkningen. Vælgerne flygtede og er ikke kommet tilbage. Siden er partiet blevet slået sammen med et par mindre partier og hedder nu Det Demokratiske Parti (DP), men det har ikke hjulpet.

Centrumvenstre-fløjen skuffede endnu engang fælt, da der var valg til det japanske parlament i juli, og så måtte demokraternes formand tage konsekvensen. Hans exit har banet vejen for et lederkifte, som den japanske opposition håber kan genoplive et politisk projekt, der nu i flere år har været mere dødt end levende.

Renho Murata er navnet på den nye forkvinde. Hun vandt den interne kamp om den øverste partipost og kunne 1. oktober sætte sig i formandsstolen. Renho – som hun blot kaldes i Japan – har været folkevalgt i 12 år og er tidligere minister. Hun har en fortid som TV-journalist og er en dygtig taler med en karismatisk personlighed.

Den type politikere findes der ikke mange af i japansk politik, hvor standardprofilen er en mand over 60 år. Renho Murata er da også den første kvindelige partileder i sit eget parti. Og så er hendes far fra Taiwan. Det har vakt en del opsigt i det homogene Japan, at hun først for nylig valgte at opgive sit dobbelte statsborgerskab og holde sig til det japanske. Så demokraternes nye leder skiller sig ud.

På mange måde er 48-årige Renho Murata den diametrale modsætning til sin direkte politiske modstander i skikkelse af premierminister Shinzo Abe fra Det Liberaldemokratiske Parti (LDP). Hendes opgave er klar:

Genopret tilliden hos vælgerne og skab et reelt alternativ til den siddende regering. For i fraværet af en egentlig opposition er magtbalancen igen tippet mod højre i retning af det gamle parti i japansk politik.

LDP har siddet i regering stort set uafbrudt siden Anden Verdenskrig og har i dag flertal i begge parlamentets kamre. Det betyder, at oppositionen er sat så grundigt uden for indflydelse, at Japan mere og mere minder om en etpartistat.

Forfatningsændring til folkeafstemning

For LDP har den gunstige politiske situation givet anledning til at føre en mere nationalistisk politik i overensstemmelse med partiets oprindelige ideologi. Shinzo Abe og hans støtter ønsker et opgør med landets forfatning, der blev skrevet af amerikanerne efter krigen og har været fundamentet for det pacifistiske Japan lige siden.

Ved sommerens parlamentsvalg fik LDP og dets regeringspartner et flertal, der gør det muligt at sende et forslag om en ændring af forfatningen til folkeafstemning. Regeringens ambition ser ud til at ville lykkes – medmindre Renho Murata og resten af oppositionen formår at gøre et overraskende comeback.

Den politiske strid omhandler særligt den paragraf i forfatningen, der afholder Japan fra at have et normalt forsvar og forbyder enhver form for krigshandling. Renho Murata har svoret, at hun vil kæmpe for at beskytte paragraffen. LDPs forfatningsprojekt er kontroversielt og deler befolkningen. Men tidligere har oppositionen haft svært ved at tage ejerskab over modstanden og omsætte den til politisk opbakning.

I det hele taget har DP ikke haft stort held med kun at protestere og kritisere regeringen. Egne initiativer har der været få af, hvilket ikke har gavnet partiets troværdighed. Så vil Renho Murata for alvor tage kampen op mod Shinzo Abe, kræver det en mere offensiv indsats og ny politik på en række områder. Samtidig skal hun overveje, om de eksisterende alliancer med andre partier på venstrefløjen skal fortsætte.

Til trods for ideologiske forskelligheder valgte hendes forgænger bl.a. at samarbejde tæt med Japans Kommunistparti. Men uanset, hvilken strategi, hun lægger, bliver det svært at nå i mål inden 2018, hvor der senest skal afholdes valg. I meningsmålingerne har LDP støtte fra 40 procent af vælgerne, mens DP må nøjes med otte procent. Tingene kan ændre sig hurtigt i japansk politik, hvor Shinzo Abes fire år som premierminister er ud over det sædvanlige. Men som virkeligheden ser ud i dag, skal der et nyt politisk jordskælv til, før Japan får sin første kvindelige premierminister.