Kejseren der ikke kan abdicere

I snart tre årtier har Japans kejser forsøgt at forny kejserinstitutionen og bringe den tættere på folket. Men loven om sit eget virke kan han ikke ændre. Selvom 82-årige kejser Akihito føler sig fysisk svækket, har han ikke mulighed for at træde tilbage.

Den japanske kejser Akihito fortalte mandag i en af sine yderst sjældne TV-taler, at han føler, han har svært ved at blive ved med at varetage sin position som kejser. Arkivfoto: Thomas Peter/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Lungebetændelse, mavesår, en hjerteoperation og behandling for prostatakræft. Det er ikke småting, Japans aldrende kejser Akihito har klaret sig igennem. Han er 82 år og stadig aktiv både i og uden for kejserpaladset i Tokyo. 270 officielle opgaver påtog han sig sidste år. I januar gik turen til Filippinerne, hvor en stor del af programmet bestod i at ære soldater og civile, der mistede livet under Anden Verdenskrig. Gang på gang har Akihito taget afstand fra Japans militære aggression og kolonisering af nabolandene i en krig, der blev ført i faderens navn.

Men statsbesøgene og de hjemlige opgaver er de seneste år blevet færre. Han er yderst bevidst om, at der er grænser for, hvor længe han kan blive ved med at udfylde den rolle, kejseren af Japan er tiltænkt.

»Når jeg tænker på min aftagende styrke, er jeg bekymret for, at det kan blive svært for mig at opfylde mine forpligtelser som et symbol på staten, som jeg har gjort indtil nu,« sagde han.

Det er ganske usædvanligt, at Japans kejser holder den slags tale til folket. Det er kun sket én gang før i løbet af Akihitos 27-årige styre. Sidste gang var i 2011, da Japan blev ramt af et voldsomt jordskælv efterfulgt af en tsunami, der blandt andet ødelagde atomkraftværket Fukushima I.

Talen var da også ventet med spænding. Tidligere på sommeren beskrev japanske medier, at kejseren havde i sinde at lade sig pensionere og overlade embedet til sin søn. Kronprins Naruhito er 56 år og har løbende overtaget opgaver fra sin far, men helt så enkelt kommer det kejserlige generationsskifte ikke til at forløbe.

Det er 200 år siden, en kejser sidste gang abdicerede, og der findes ingen retningslinjer for, hvordan den proces bør foregå. Den japanske kejsers virke og hele den institution, der er bygget op omkring ham, er reguleret af en lov kaldet Den Kejserlige Husholdningslov. Den stammer fra 1947 og lægger op til, at kejseren bliver på posten til sin død.

Efter gårsdagens tale tyder meget dog på, at Akihito har andre planer. Men fordi han ikke må blande sig i politik, bliver han nødt til at træde varsomt. Nu har Akihito sendt et klart signal, om sine intentioner, og så er det op til den japanske regering at vurdere, om der skal foretages en lovændring.

Konservative royalister stritter imod

Premierminister Shinzo Abe sagde efter talen, at regeringen vil undersøge mulighederne grundigt. Sandsynligvis betyder det, at et ekspertpanel skal tage stilling til spørgsmålet. Først derefter kan processen med at få en lovændring igennem det politiske system gå i gang. Det kan samlet tage flere år. Og måske er det netop, hvad premierministeren ønsker. Hans politiske bagland består af ganske mange konservative royalister, der er indædt imod enhver ændring af loven om den kejserlige arverækkefølge. De frygter blandt andet, at det vil kunne føre til, at Japan en dag får en kejserinde. I dag foreskriver loven, at kejseren skal være en mand.

Der er også den mulighed, at kejser Akihito træder helt i baggrunden, men beholder sin titel. Der findes allerede en paragraf i Den Kejserlige Husholdningslov, der gør det muligt for et familiemedlem at overtage de kejserlige gøremål, hvis kejseren er mindreårig eller meget syg. Det lader dog heller ikke til at være en løsning, Akihito er meget for. Det ville udvande kejserens symbolske værdi, sagde han i sin TV-tale

»Selv i et sådant tilfælde ville der ikke være nogen ændring i det faktum, at kejseren ville beholde sin stilling indtil sin død, men være ude af stand til fuldt ud at udføre opgaverne som kejser,« sagde han.

I befolkningen har Akihito stor opbakning til at træde tilbage, hvis han ønsker det. Ifølge en undersøgelse lavet af nyhedsbureauet Kyodo, mener 85,7 procent af de adspurgte, at loven bør ændres og kejseren have mulighed for at abdicere.

»Jeg har delt glade stunder og triste stunder med det japanske folk. Som kejser har jeg tillagt det stor betydning at arbejde for fred og sikkerhed samt for folkets lykke,« sagde Akihito i sin tale.