Kvinden der satte mændene på plads

Yuriko Koike overvandt såvel sexistiske kommentarer som 20 modkandidater på vejen mod guvernørposten i Tokyo.

»Vi kan ikke overlade Tokyo til en kvinde med så meget makeup,« lød det fra en tidligere Tokyo-guvernør i valgkampen. Men det kunne man, og Yuriko Koike brød igennem den politiske lydmur i Japan. Fold sammen
Læs mere
Foto: KYODO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Efter flere årtier i japansk politik skal der meget til at slå Yuriko Koike ud af kurs. Hun har hørt lidt af hvert. Ikke mindst i kategorien af nedladende og kvindefjendske kommentarer. Således også i den netop afsluttede valgkamp, hvor hun var oppe imod hele 20 modkandidater i kampen om at blive Tokyos politiske leder. Undervejs blev hun blandt andet beskyldt for at være klædt som en kvinde, men opføre sig som en mand og for ikke at være egnet til stillingen alene på baggrund af sit udseende.

»Vi kan ikke overlade Tokyo til en kvinde med så meget makeup,« lød det fra tidligere Tokyo-guvernør Shintaro Ishihara.

 

Yuriko Koikes reaktion var hver gang afdæmpet. Hun var vant til det, forklarede hun med et overbærende smil. Og var målet at få vælgerne til at stemme på andre kandidater, ja, så slog strategien grueligt fejl. For ved søndagens valg blev Yuriko Koike en klar vinder med over en million flere stemmer end sin nærmeste konkurrent. Dermed har Tokyo fået sin første kvindelige guvernør nogensinde. Og det er værd at lægge mærke til.

Sejren er et særsyn

Hvad enten det angår ligeløn, forfremmelser eller mulighed for at balancere karriere og familieliv, er japanske kvinder ofte dårligere stillet på arbejdsmarkedet end mændene.

Japan får år efter år bundkarakter på globale ranglister over ligestilling mellem kønnene. Og jo vigtigere en jobtitel, desto mindre er sandsynligheden for, at den tilhører en kvinde. Det såkaldte glasloft gør det muligt for kvinderne at se op, men ikke trænge igennem til samfundets top. Den japanske regering er opmærksom på problematikken og har som målsætning, at 30 procent af alle lederstillinger i offentlige såvel som i private virksomheder i 2020 skal være besat af kvinder. Sigende for den plan er det, at blot tre ud af regeringens i alt 20 ministre er kvinder.

Yuriko Koikes sikre valgsejr er med andre ord et særsyn. Hun har tidligere udtalt, at det i Japan ikke er et glasloft, der holder kvinder nede, men nærmere en jernplade. Selv har hun været mønsterbryder adskillige gange i løbet af sin politiske karriere.

Japans første kvindelige minister

I 2007 blev Yuriko Koike Japans første kvindelige forsvarsminister og forsøgte efterfølgende at overtage ledelsen af landets største parti, Det Liberale Demokratiske Parti. Dette ville have banet vejen til posten som premierminister, men forsøget slog fejl. I stedet fortsatte Yuriko Koike som parlamentariker, frem til valgkampen i Tokyo blev skudt i gang.

Her ragede hun straks uklar med den lokale ledelse af Det Liberale Demokratiske Parti. Partiet havde en anden kandidat i tankerne og nægtede derfor at støtte Koike. Det holdt dog ikke Yuriko Koike tilbage. Hun stillede op til stor forargelse og utilfredshed blandt partikolleger, herunder den tidligere guvernør, der mente, at hendes brug af make-up burde diskvalificere hende.

Den lokale partiledelse advarede sine medlemmer imod at støtte partiets selvudnævnte kandidat, men mange gjorde det alligevel. En af Yuriko Koikes første opgaver som ny guvernør bliver derfor at få genoprettet samarbejdet på tværs af fløjene i Det Liberale Demokratiske Parti.

Derudover vil Yuriko Koike hurtigst muligt gå i gang med at forbedre mulighederne for børnepasning i den japanske hovedstad. Selv om mange japanske kvinder har gode uddannelser, ender karrieren ofte efter første fødsel. Mangel på pasningsmuligheder er en vigtig del af forklaringen, så skal der flere kvinder ud på arbejdsmarkedet, skal der sættes ind her.

Og så er der De Olympiske Lege. De afholdes i 2020 i Tokyo, og for værtsbyens politiske ledelse er der nok at holde styr på. Forberedelserne er langtfra forløbet som planlagt. Den ene skandale efter den anden har trukket overskrifter, mens udgifterne for længst har oversteget det oprindelige budget.

»Jeg vil lede Tokyo på en enestående måde og skabe et Tokyo, som I aldrig har set mage til,« sagde Yuriko Koike efter søndagens valgsejr.

Først skal hun dog bevise, at hun ikke kun formår at tage magten, men også at holde på den. Kan hun det, er det ikke umuligt, at Yuriko Koike forsøger at banke hul i endnu et glastag og igen rækker ud efter premierministerposten.