Græsk højesteret afgør tyrkiske officerers skæbne

Spændinger kan blive optrappet mellem Tyrkiet og Grækenland, hvis grækerne nægter udlevering af officerer.

Foto: ARIS MESSINIS

Athen. Grækenlands højesteret afgør mandag, om der skal ske en udlevering af otte tyrkiske officerer. De er i deres hjemland mistænkt for at være involveret i et kupforsøg sidste år.

Officererne flygtede til Grækenland fire dage efter det fejlslagne kup 15. juli. De benægter, at de var involveret i kupforsøget.

- De frygter for deres liv, hvis de bliver udleveret, skriver den græske avis Kathimerini.

De otte tyrkiske officerer flygtede i helikopter til den græske by Alexandroupoli. De har siden været fængslet for at have krydset Grækenlands grænse ulovligt.

Tre forskellige dommerpaneler ved lavere retsinstanser i Grækenland har allerede klart afvist Tyrkiets begæring om udlevering.

Hvis også den græske højesteret afviser begæringen, kan det forværre det i forvejen anspændte forhold mellem Grækenland og Tyrkiet. Det vil ske på et tidspunkt, hvor nye Cypern-forhandlinger er ved at blive forberedt.

Tyrkiet og Grækenland er garanter for hver deres part i bestræbelserne på at få forenet den græsk-cypriotiske og den tyrkisk-cypriotiske del af øen.

Et af de vanskelige spørgsmål er, hvorvidt tyrkiske soldater skal forblive på den nordlige del af øen efter en genforening.

Menneskerettighedsgrupper siger, at retssagen i Grækenland er en test af, om EU-landet Grækenland står fast på grundlæggende principper og værdier.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, sagde i januar, at det var udelukket, at de 30.000 tyrkiske soldater på den tyrkisk-cypriotiske del af Cypern vil blive trukket hjem.

Omvendt lader den græsk-cypriotiske præsident, Nicos Anastasiades, forstå, at de tyrkiske soldater skal væk, hvis det skal ende med en genforening af de to cypriotiske enheder.

Cypern blev formelt medlem af EU i 2004. EU-reglerne er dog suspenderet for den tyrkiske del af øen.

De otte mænd ventes at blive stillet for en militær domstol, hvis de vender hjem. De siger, at de ikke vil få nogen retfærdig retssag i Tyrkiet, hvor myndighederne har anholdt tusinder efter kuppet.

/ritzau/NTB