Strid blusser op: Tyrkiet provokerer Grækenland med jagerfly

To tyrkiske F16-jagerfly mødte onsdag en græsk helikopter over den græske ø, Imia. Kun få dage efter et tyrkisk krigsskib sejlede i samme farvand. Episoderne ses som tyrkisk provokation og advarsel om krig.

Striden mellem Grækenland og Tyrkiet er blusset op efter at Grækenland sidste uge afviste at udvise otte tyrkiske officerer, der anklages for at stå bag kupforsøget mod præsident Erdogan. Her ankommer to af officererne til retten i Athen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grækenlands forsvarsminister og flere militærchefer fløj onsdag formiddag i en helikopter over den græske ø Imia i en mindeceremoni for tre soldater, der tidligere døde i en helikopterulykke over øen. Men den græske helikopter var ikke alene. To tyrkiske F16-jagerfly mødte dem nemlig i luften, da de kredsede over øen – dog lige præcis langt nok væk til ikke at være i græsk luftrum.

Episoden sker kun tre dage efter, at et tyrkisk krigsskib brød internationale farvandslove og udrustet med missiler, kanoner, torpedoer, flere marinesoldater og chefen for den tyrkiske generalstab sejlede mod samme græske ø. Her konfronterede et græsk krigsskib tyrkerne, og de vendte næsen mod Tyrkiet efter syv minutter.

Øen Imia er historisk et betændt punkt for Grækenland og Tyrkiet. I 1996 udbrød der næsten krig over, hvem øen tilhører. Men efter massivt pres fra USA trak begge lande deres flåder tilbage.

Ifølge Georgos Margaritis, der er professor i statskundskab ved Thessaloniki Universitet, skal der ikke meget til, før provokation med krigsskibe og jagerfly kan udløse reel krig:

»Tyrkiet vil provokere og advare os. Men det handler også om, at præsident Erdogan vil fjerne befolkningens fokus fra det enorme flygtningeproblem og over på noget andet. Det er altid sjovt at provokere grækerne. Men hvis der pludselig er en, der kommer til at affyre et missil i et impulsivt øjeblik, kan provokation hurtigt blive til krig,« forklarer han til Berlingske.

De græske myndigheder fortæller til flere græske medier, at Tyrkiet ønsker at provokere og advare Grækenland, efter at landets Højesteret i sidste uge besluttede ikke at udlevere otte tyrkiske soldater til Tyrkiet. De otte er anklaget for at være involveret i sidste års mislykkede militærkup mod præsident Erdogan.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, sagde i går, at »Balkan og hele regionens fremtid kun kan blive bygget på internationale love, gensidig respekt, dialog og samarbejde« og tilføjede, at overtrædelser og provokation ikke fører noget godt med sig.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Grækenland.