Goodluck beder tilhængere besinde sig efter valgnederlag

Den snart forhenværende nigerianske præsident Goodluck Jonathan opfordrer sine tilhængere til at acceptere nederlaget og om at undlade at voldelige protester.

Læs mere
Fold sammen

Afrikas mest folkerige nation skal have ny præsident, og den slags øvelser plejer traditionelt ikke at gå stille af sig på de kanter. Men Goodluck Jonathan, Nigerias snart forhenværende præsident, anmoder efter tirsdagens valg sine tilhængere om at acceptere nederlaget til modkandidaten Muhammadu Buhari, der bliver landets næste præsident.

»Ingens personlige ambition er mere værd en blodet fra nogen som helst nigerianer,« siger Goodluck Jonathan ifølge Reuters.

Dele af hans tilhængerskare har ellers bebudet protestvandringer efter valget, men det er ikke i nogen interesse, siger Goodluck Jonathan.

»Sammenhold, stabilitet og fremskridt er vigtigere end noget andet for vores elskede land« lyder det videre fra 57-årige præsident, der har varetaget embedet siden 2010.

I et historisk tæt præsidentvalg løb den 72-årige Muhammadu Buhari med sejren takket være 2,5 millioner flere stemmer end Goodluck Jonathan. 15,4 millioner stemte på Buhari, mens 13,3 millioner stemte for, at Goodluck Jonathan blev siddende som præsident.

Buhari menes at have lukreret på den udtalte frustation over landets økonomi, korruptionen i det offentlige myndigheder og ikke mindst de stadig mere blodige fremstød fra terrororganisationen Boko Haram i landets nordøstlige del.

Buhari, der også bliver kaldt »generalen«, har til gengæld kæmpet for at gøre op med sit renommé som den militante kupmager, der tilbage i 1983 stod bag kuppet mod en demokratisk valgt regering.

Han har sidenhen erklæret, at han nu er blevet demokrat, og den melding synes et flertal af nigerianerne at have tillid til.

Reuters citerer anonyme, amerikanske topdiplomater for at være godt tilfredse med valget, efter amerikanerne har haft svært ved at samle sig i en effektiv alliance med Goodluck Jonathans regering mod Boko Haram, der for få uger siden sværgede troskab til Islamisk Stat.