Giulianis medarbejder taler ud: »Trump vidste, nøjagtigt hvad der foregik i Ukraine«

Han plejede at være tætte venner med Rudy Giuliani, og han er sågar gudfar til advokatens søn. Men nu har den ukrainsk-amerikanske forretningsmand Lev Parnas for alvor vendt sig mod sine gamle allierede.

 

Først afleverede han bunkevis af nye beviser til Demokraterne.

Nu har den ukrainsk-amerikanske forretningsmand Lev Parnas kædet USAs præsident, Donald Trump, direkte sammen med hans forsøg på at få ukrainske topembedsmænd til at grave snavs frem om Joe Biden i Ukraine.

»Trump vidste, nøjagtigt hvad der foregik,« sagde Lev Parnas i et interview med journalisten Rachel Maddow på MSNBC onsdag aften.

Præsident Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, har haft Lev Parnas ansat. Og det var på vegne af både Giuliani og Donald Trump, at Parnas arbejdede i Ukraine, fortalte han i interviewet.

»Jeg var der, fordi jeg arbejdede for dem.«

Lev Parnas, som i oktober blev arresteret og tiltalt for økonomisk kriminalitet, gav interviewet, mens Repræsentanternes Hus endegyldigt vedtog at indlede en rigsretssag mod præsident Trump.

De afleverede i samme ombæring deres anklageskrift til Senatet, hvor retssagen skal stå. Præsidenten er blandt andet anklaget for at have misbrugt sit embede ved at presse den ukrainske regering til at finde snavs på Joe Biden og hans søn Hunter i form af en korruptionssag.

Og Lev Parnas var altså angiveligt en af frontfigurerne i den indsats. Tirsdag offentliggjorde Demokraterne en række dokumenter, som Parnas havde givet dem. De indeholdt nye beviser mod Donald Trump.

Indtil nu har det været særligt svært for Demokraterne at bevise, at Trump selv gav ordrer til at finde snavs på Joe Biden – og at han tilbageholdt militærbistand til Ukraine af netop den grund.

Men med Lev Parnas' interview og de frigivne dokumenter er Demokraterne kommet ét skridt tættere på. Nu presser de på for, at der bliver indkaldt vidner under rigsretssagen i Senatet.

Det er indtil nu blevet afvist af Republikanerne, som har flertallet i Senatet.

I et interview til The New York Times fortæller Lev Parnas, at han fortryder sin rolle i hele afpresningskampagnen. Han var for »godtroende«, siger han:

»Jeg troede, jeg var en patriot, og at jeg hjalp præsidenten. Hvis bare jeg lyttede til præsidenten og hans advokat, var jeg sikker på, jeg ikke kunne komme i problemer eller gøre noget galt.«

Spørgsmålet er blot, hvor troværdigt et vidne Lev Parnas er. Både Lev Parnas og hans forretningspartner Igor Fruman, som er amerikanske statsborgere, står tiltalt for økonomisk kriminalitet og forfalskning af dokumenter.

Der har tidligere været spekulationer om, hvorvidt han bliver tilbudt immunitet, hvis han vidner i rigsretssagen, som The Washington Post har beskrevet.

Lev Parnas har angiveligt været god ven med Rudy Giuliani i årevis, og han er sågar gudfar til Giulianis søn.

I en SMS til The New York Times skriver Rudy Giuliani onsdag, at han er »ked af at se, hvordan Trumps modstandere bruger« Lev Parnas. Men Parnas er en »kendt løgner«, mener Giuliani, og advokaten er derfor ikke nervøs for, hvad Parnas' interview kan komme til at betyde for rigsretssagen.

»Lad ham køre træt, og så kan det være, jeg vil svare, hvis det er nødvendigt,« skriver han i SMSen.