Gidsler er irakernes nye våben

Stadig flere udlændinge kidnappes i Irak som led i oprørernes taktik. I aftes meddelte en gruppe oprørere, at de vil frigive tre japanere.

Berlingske Tidendes fotograf Claus Bjørn Larsen leverer i dag en stribe øjebliksbilleder fra det krigshærgede Irak. Hér fra en moske i byen Najaf, hvor kister med dræbte ankommer for at blive velsignet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under optrapningen af kampene i Irak, hvor koalitionstropperne bl.a. angribes med raketdrevne granater, har forskellige irakiske oprørsgrupper de seneste dage taget et nyt våben i brug: Kidnapning af udlændinge.

Foreløbig vides det med sikkerhed, at mere end et dusin udlændinge er taget som gidsler.

Èn enkelt gruppe hævdede i går over for TV-stationen Arabia, at den holder 30 gidsler fanget. De bliver halshugget, medmindre USA ophæver den militære blokade af den sunnimuslimske by Falluja, lød truslen fra en maskeret Kalashnikov-bevæbnet mand.

En gruppe, der holder tre japanere fanget, meddelte i aftes, efter en video-appel fra den japanske regering, at de tre ville blive frigivet inden 24 timer. Meddelelsen blev givet i en fax til den arabiske TV-station Al Jazeera.

Ved og i Falluja var der hele dagen i går kampe mellem amerikanske tropper og sunnimuslimske oprørere.

USA har tilbudt en ensidig våbenhvile, og oprørerne meddelte i aftes, at de var villige til våbenhvile, hvis de amerikanske soldater trak sig tilbage fra byen.

I udkanten af den hellige shiamuslimske by Karbala var polske soldater i går i kamp med lokale militser, mens mere end en million pilgrimme trængtes ved byens moskeer, hvor de fejrer den shiamuslimske højtid, Arbain.