Fredelige demonstranter i Minsk anholdes i bundter

Demonstranter er igen gået på gaden i Minsk og en række byer med krav om præsident Lukasjenkos afgang.

 
I Hviderusland vokser presset på præsident Lukasjenko.Video:Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Mathilde Oda Jørgensen og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Titusinder af mennesker er søndag samlet i Hvideruslands hovedstad, Minsk, til nye masseprotester mod præsident Aleksandr Lukasjenko og hans regime, skriver nyhedsbureauet AFP.

Der er også meldinger om demonstrationer i en række andre byer i Hviderusland.

Uniformerede, hætteklædte mænd er begyndt at anholde fredelige demonstranter i Minsk og i bundter kaste dem ind i fangetransporter, rapporterer nyhedsbureauet dpa.

Mange hundrede politifolk og soldater er udkommanderet for at stoppe demonstrationen. De er blandt andet bevæbnet med vandkanoner, skriver nyhedsbureauet AFP.

Præsident Aleksandr Lukasjenkos palads er under heftig beskyttelse af politi og soldater.

Demonstranternes krav er, at præsident Lukasjenko træder tilbage. Han beskyldes for at have forfalsket resultatet ved sidste måneds præsidentvalg.

Ifølge de officielle opgørelser vandt han 80 procent af stemmerne.

Oppositionen kalder det svindel og mener, at de meget store demonstrationer, der har været siden valget 9. august, vidner om den folkelige modstand.

Den 60-årige pensionerede lærer Natalija Chisjevitj fortæller, at hun har været med i demonstrationerne hver weekend siden valget.

»Europa vil ikke hjælpe os med at slippe af med Lukasjenko, så folket må selv fjerne ham«, siger hun til AFP.

Protesterne har i flere weekender tiltrukket over 100.000 mennesker i Minsk ifølge internationale medier.

»Jeg håber, at dette ikke dør ud. Vi går med hver gang, det er sådan en mundfuld frisk luft«, siger en anden demonstrant, den 33-årige Maxim Karpov.

»Det hele giver os styrke til at kæmpe videre«, tilføjer han.

Styret har svaret igen ved at lade politiet angribe demonstranter og gennemføre hårdhændede anholdelser. Mange tusinder har været tilbageholdt, og politiet er blevet anklaget at bruge tortur.

/ritzau/