Fransk komiker dømt for terrorjoke

Den kontroversielle franske komiker Dieudonné M’bala M’bala er blevet idømt to måneders betinget fængsel for at have udtrykt billigelse af angrebene på Charlie Hebdo i en Facebook-opdatering.

Komikeren Dieudonné M’bala M’bala har ikke virket tynget under retsmøderne. Foto:  MIguel Medina Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En domstol i Paris idømte onsdag den kendte komiker Dieudonné M’bala M’bala to måneders betinget fængsel.

Efter terrorangrebet i Paris først i januar skrev han på sin Facebook-profil: »Je me sens Charlie Coulibaly« (»Jeg føler mig som Charlie Coulibaly«).

Dermed kombinerede han den udbredte solidaritetserklæring med satiremagasinet Charlie Hebdo – Je suis Charlie – med navnet på terroristen Amedy Coulibaly, som dræbte en fransk betjent og fire personer i et jødisk supermarked.

Den udtalelse, mente den franske anklagemyndighed, var en overtrædelse af en nyligt indført lovgivning om opfordring til terror. Anklageren krævede derfor komikeren idømt 200 dages betinget fængsel samt en bøde på 30.000 euro – knap 225.000 kroner – men domstolen valgte at sætte straffen lidt lavere.

Dieudonné har anket dommen og mener, at den er misforstået, da han angiveligt ikke udtrykte sympati med gerningsmanden, men blot med indvandrere med det hyppigt forekommende efternavn Coulibaly, som han mente, ville kunne få det svært efter angrebene.

Dieudonné indledte sin karriere som antiracistisk aktivist og modstander af det højreorienterede parti Front National. I de senere år er han imidlertid blevet stadig mere optaget at bekæmpe zionismen og den «jødiske lobby«, hvis indflydelse han opfatter som skadelig og uforholdsmæssigt stor.

Selv hævder han at være antizionist, men mange mener imidlertid, at han promoverer antisemitisme.

Siden Dieudonné fattede interesse for emner relateret til jødedommen, er han blevet gode venner med Jean-Marie Le Pen, tidligere modstander og leder af Front National, samt litteraturhistorikeren Robert Faurisson, som er en af grundlæggerne af den moderne holocaustbenægtelse i Europa.

I Frankrig er Dieudonné også kendt for at have opfundet den såkaldte »quenelle-gestus«, der af mange bliver betragtet som en omvendt form for nazistisk heilen, hvor udøveren har en strakt nedadrettet højre arm og venstre arm krydset over brystet. Selv hævder Dieudonné, at gestussen blot er systemkritisk.

Retssag på vej i Danmark

Også i Danmark har der været flere sager om terrorbilligelse i kølvandet på både angrebene i Paris og København.

Efter angrebene på Krudttønden og synagogen i Krystalgade skrev en aarhusiansk muslim en Facebook-opdatering, der i høj grad lignede Dieudonnés, nemlig »Je suis Omar« med henvisning til gerningsmanden Omar El-Hussein. Selv om politiet indledte en efterforskning, endte myndighederne med ikke at gå videre med sagen.

Anderledes forholder det sig imidlertid med en sag mod et højtstående medlem af den danske islamistiske bevægelse Kaldet til Islam, som postede et link til en historie om angrebet på Charlie Hebdo ledsaget af ordene »al lovprisning tilkommer dig, Allah« og en glad smiley. Her har politiet rejst sigtelse, og der vil antageligvis komme en senere retssag om billigelse af terror.