Flygtninge-app skal guide udlændinge gennem tysk bureaukrati-jungle

Uigennemskuelige regler og stakkevis af dokumenter gør livet surt for nyankomne flygtninge i Tyskland. Derfor har to syriske flygtninge og opfindere udviklet en app, der skal guide forudsætningsløse udlændinge gennem det tyske bureaukrati.

To snarrådige syriske flygtninge i færd med at udvikle en mobil-app med det passende navn »Bureaucrazy«. Med app’en kan rådvilde asylansøgere indtaste oplysninger på deres modersmål og lade software oversætte det til tysk. App’en kan også udskrive formularer og indeholder desuden et kort over forskellige offentlige kontorer og myndigheder. Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Selv for indfødte tyskere kan det være en hårrejsende oplevelse at navigere i det notorisk indviklede tyske bureaukrati. For nyankomne flygtninge kan mødet med de tyske myndigheder imidlertid udvikle sig til en decideret halsbrækkende udfordring, der kan være vanskelig at tackle uden forudgående kendskab til det tyske samfunds grundlæggende forkærlighed for stakkevis af tætskrevne dokumenter og indviklede regler.

Derfor er to snarrådige syriske flygtninge i færd med at udvikle en mobil-app med det passende navn »Bureaucrazy«, som efter planen skal assistere forudsætningsløse flygtninge med at finde vej gennem den tætbevoksede tyske lov-jungle.

»I Syrien var der altid en måde at undgå bureaukratiet på, selv hvis man skulle betale lidt ekstra. Her er der ingen vej uden om papirarbejdet,« siger en af app’ens opfindere, 23-årige Munzer Khattab, til den britiske avis The Guardian.

Med app’en kan rådvilde asylansøgere indtaste oplysninger på deres modersmål og lade software oversætte det til tysk. App’en kan også udskrive formularer og indeholder desuden et kort over forskellige offentlige kontorer og myndigheder. Efter planen skal app’en også kunne hjælpe flygtninge med at registrere sig som arbejdssøgende og med at finde bolig i Tyskland.

Som tusindvis af andre syrere ankom Munzer Khattab og hans 19-årige medopfinder, Gahith Zamrik, til Tyskland sidste år efter at være flygtet fra den syriske borgerkrig. Oven på en række personlige oplevelser i det tyske udlændingesystem besluttede de to i marts i år at hjælpe deres landsmænd og andre flygtninge med at finde hoved og hale i det tyske system. Fold sammen
Læs mere

Ingen vej udenom

Som tusindvis af andre syrere ankom Munzer Khattab og hans 19-årige medopfinder, Gahith Zamrik, til Tyskland sidste år efter at være flygtet fra den syriske borgerkrig. Oven på en række personlige oplevelser i det tyske udlændingesystem besluttede de to i marts i år at hjælpe deres landsmænd og andre flygtninge med at finde hoved og hale i det tyske system.

I juni vandt de to førstepræmien på en messe i Berlin for nystartede virksomheder. Her gik det op for de to opfindere, at frustrationerne over det tyske bureaukrati ikke blot er noget, der begrænser sig til syriske krigsflygtninge.

»Masser af rumænere og spaniere fortalte os, at de virkelig godt kunne bruge noget tilsvarende. Og vi troede, at det kun var et problem for flygtninge,« fortæller Munzer Khattab til Guardian.

De to opfindere håber på at kunne sende en færdig version af »Bureaucrazy« på gaden ved årsskiftet. Ud over at finpudse app’ens software er de to opfindsomme programmører i øjeblikket i færd med at finde interesserede investorer, der kan skyde penge i projektet.

Meget tyder nemlig på, at der fremover vil være rigeligt med »kunder« i butikken. I øjeblikket bakser de tyske myndigheder stadig med at behandle de mange, efter at flere end en million flygtninge ankom til Tyskland i 2015. Ifølge avisen BILD mangler de tyske udlændingemyndigheder at færdigbehandle omkring 430.000 ansøgninger om asyl i Tyskland.