Merkel: Vi klarer den – nok...

Tyskland klarer at integrere de syriske flygtninge, sagde Angela Merkel i efteråret. Nu forsøger hun med samme ord at overbevise tyskerne om, at den islamistiske terrortrussel også kan håndteres.

Angela Merkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Der bliver ikke pillet ved den tyske flygtningepolitik efter de blodige terrorangreb i Würzburg, Ansbach og München.

Sådan lød det krystalklare budskab fra Angela Merkel på en halvanden time lang pressekonference torsdag eftermiddag i Berlin, hvor kansleren efter at have afbrudt sin sommerferie var under stærkt pres for at levere sammenhængende og overbevisende svar til en rystet tysk befolkning.

»Vi står over for en stor udfordring, både i Tyskland og resten af Europa,« sagde kansleren, der på trods af de skrækkelige blods-udgydelser i Ansbach, Würzburg og München fastholder, at Tyskland står godt rustet til at håndtere truslen fra islamistiske terrorister – uden at gå på kompromis med fundamentale borgerrettigheder.

I efteråret insisterede Merkel på, at Tyskland var klar til at håndtere flygtningestrømmen fra Syrien. Torsdag forsøgte kansleren så at overbevise tyskerne om, at man også er i stand til at håndtere terrortruslen.

»Wir schaffen das,« (Vi klarer det, red.), gentog kansleren flere gange i løbet af presse­kon­ferencen med henvisning til sine egne berømte ord til tyskerne under flygtningekrisen.

Konkret fremlagde kansleren en plan for terrorbekæmpelse med ni punkter, der skal styrke de tyske myndigheders muligheder for at både forebygge og bekæmpe islamistisk terror. Samtidig vil Merkel gøre det nemmere at udvise afviste asylansøgere.

Efterfølgende roste tyske medier Merkel for at holde hovedet koldt i vanskelige omstændigheder. Ganske vist er hun tidligere blevet kritiseret for sin nærmest lidenskabsløse tilgang til politiske kriser, men når det handler om terror i Tyskland, gør kansleren ret i at prøve at dæmpe gemytterne, mener man.

»I den aktuelle terrorsituation er Merkels mere tekniske tilgang helt rigtig. Angst kan ikke være en politisk rådgiver, siger hun helt korrekt. Merkels optræden står i kontrast til al den ophidselse, der omgiver os, og som er menneskeligt dybt forståelig«, skriver Spiegel-journalisten Sebastian Fischer.

Forskræmt og defensiv

Mens tyskerne umiddelbart efter angrebene i München, Ansbach og Würzburg generelt har reageret forholdsvis roligt, er det dog på længere sigt et åbent spørgsmål, om kanslerens nøgterne forsikringer og løfter om flere midler til efterretningstjenester og politi vil være tilstrækkelige til at dulme den voksende skepsis i befolkningen over for hendes omstridte flygtningepolitik.

I en ny tysk meningsmåling foretaget af opinionsinstituttet Emnid siger 57 pct. af de adspurgte ifølge avisen Die Welt, at Merkels flygtningepolitik er slået fejl, mens flere end halvdelen mener, at kansleren ikke tager befolkningens bekymringer for indvandring og terror alvorligt.

Det er blandt andet kanslerens håndtering af de seneste angreb, der skaber frustrationer i dele af befolkningen. Mens Frankrigs præsident, Francois Hollande, i sidste uge straks rejste til Rouen, da IS-sympatisører skar halsen over på en katolsk præst dér, er Merkel blevet kritiseret for sin manglende tilstedeværelse efter det islamistisk motiverede selvmordsangreb i Ansbach. Med andre ord holder Merkel måske hovedet lidt for koldt.

»Merkels langvarige tavshed om angrebene og den belærende tone, som hendes loyale løjtnanter […] anvender til at affeje enhver kritik af kansleren og hendes politik, er næsten virkelighedsfjern. Merkels beroligende måde at håndtere problemer på har længe været hemmeligheden bag hendes succes. Nu fremstår hendes overvejelser forskræmte og defensive,« skriver avisen Mannheimer Morgen.

En hån mod Tyskland

De seneste terrorangreb begået af asylansøgere på tysk jord sætter naturligvis også Merkel under yderligere pres fra en række indvandringsskeptiske EU-lande, hvor den islamistiske terror bliver udlagt som en konsekvens af kanslerens flygtningepolitik.

Selv om samtlige gerningsmænd kom til Tyskland før flygtningekrisen sidste efterår, har en række europæiske statsledere og politikere forud for torsdagens pressekonference langet kraftigt ud efter kanslerens flygtningepolitik som en alvorlig sikkerhedsrisiko for Europa.

»Hver eneste migrant udgør en fare for den offentlige sikkerhed og er en terrorisiko,« sagde Ungarns premierminister, Viktor Orbán, og benyttede lejligheden til atter at afvise Merkels ønsker om en europæisk kvotefordeling af asylansøgere. Merkels ønsker vil ifølge Orbán blot føre til, at »terrorismens bliver spredt over hele Europa.«

I Holland og Frankrig kæder fremtrædende højrepolitikere ligeledes den tyske flygtningepolitik sammen med en forhøjet sikkerhedsrisiko.

»Tak Angela og Mark (Rutte, hollandsk premierminister, red.) for at lukke terroristerne ind,« skrev den hollandske islamkritiker og formand for Frihedspartiet, Geert Wilders på Twitter.

»Hvor mange terrorister er der blandt Merkels en million flygtninge. Ti? Hundred? Tusind? Uansvarligt...,« sagde Front National-politikeren Marion Maréchal-Le Pen, der er niece af partiformand Marine le Pen.

Økseangrebet i Würzburg og selvmordsbombeattentatet i Ansbach blev udført af IS-sympatiserende asylansøgere fra henholdsvis Afghanistan og Syrien. I Reutlingen dræbte en syrisk asylansøger angiveligt på grund af parforholdsproblemer en gravid kvinde med en machete, mens nedskydningen af ni personer med tyrkisk og kosovo-albansk baggrund i et indkøbscenter i München blev begået af en 18-årig tysk-iraner med højreekstremistiske synspunkter.

»Gerningsmændene håner det land, der har taget imod dem«, sagde Merkel på presse-konferencen i Berlin.

Sikkerhed og frihed

Efter at islamistisk terror er nået til Tyskland er det under alle omstændigheder slut med eventuelle illusioner om, at Tyskland med sin velkomstkultur ville kunne gå fri for islamistisk terror.

Kritikken af Merkels flygtningepolitik breder sig især på yderfløjene.

I venstrefløjspartiet Die Linke er der udbrudt skænderier i partitoppen, efter at partiets gruppeformand, Sahra Wagenknecht, har kaldt kanslerens flygtningepolitik »letsindig« set i et sikkerhedspolitisk perspektiv.

I højrepartiet Alternative für Deutschland, der regnes for de mest indædte kritikere af Angela Merkels asylpolitik, lyder der nu krav om et fuldstændigt stop for asyl til muslimer.

»Af sikkerhedsmæssige årsager kan vi ikke tillade flere muslimer at komme til Tyskland uden kontrol,« siger partiets næstformand, Alexander Gauland.

Hos CDUs søsterparti CSU i Bayern, hvor tre af de seneste fire angreb fandt sted, presser ledende figurer på for yderligere stramninger. Onsdag fremlagde CSU-politikeren Joachim Hermann, der er delstatsminister for indre anliggender, et nyt sikkerhedskoncept for den sydtyske delstat. Under overskriften »Sikkerhed gennem styrke« vil Joachim Hermann blandt andet ansætte yderligere 2.000 politibetjente i Bayern inden 2020 samt øge midlerne til terror-bekæmpelse på internettet, herunder en kontroversiel datalagringslov. Derudover vil CSU skærpe udlændingelovgivningen.

»Uden sikkerhed findes der ingen frihed,« sagde Joachim Hermann onsdag, ifølge Die Welt.