Fire dømt i kopibombesag

Seks måneders retssag og syv dages intens diskussion i juryen endte i går med domme til fire ud af seks anklagede for at planlægge mord efter de forsøgte at detonere bomber i Londons undergrundsbane og på en bus, kun to uger efter terroangrebet, der kostede 52 livet

foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Billeder lyver ikke og det britiske politi har været igennem 28.000 af slagsen.

18.000 mandetimer er blevet brugt på at gennemgå billede for billede af overvågningskameraoptagelser, der til sidst er skåret ned til syv timers beviser.

Beviserne der er blevet brugt i retssagen, der har strakt sig over seks måneder, har indtil videre betydet, at fire mænd i alderen 25- 29 år i går blev kendt skyldige i at have planlagt mord. De fire stod sammen med to andre, hvis domme endnu ikke er faldet, anklaget for at have medvirket i og planlagt en kopiterroraktion to uger efter terrorangrebet mod London 7. juli 2005.

Bagmanden bag terrorcellen, Muktar Said Ibrahim, forsøgte 21. juli 2005 at detonere en bombe på en bus i Hackney i London, mens hans medskyldige spredte skræk og rædsel i Londons Underground, hvor de hver især forsøgte at bringe bomber til sprængning på stationerne Oval og Warren Street. Ifølge anklagemyndigheden var det en kombination af problemer med sprængstofferne og et ufatteligt held, der gjorde, at ingen menneskeliv gik tabt den dag.

De seks på anklagebænken har derimod forsvaret sig med, at det aldrig var meningen at dræbe med bomberne, der var pakket i rygsække med søm, skruer og bolte og med sprængstofblanding, der ligger sig tæt op af den der blev brugt den 7. juli.

I stedet var det meningen, at bomben skulle sige »bang« og fungere som en slags protestaktion mod krigen i Irak, har de seks fortalt i retten.

Den forklaring har ikke imponeret juryen i fire af sagerne.

Røg fra taske
I sagen mod Ramzi Mohammed har retten fået vist billeder af den 25-årige bombemand, der forsøger at detonere sin rygsæk, der er pakket med eksplosivt materiale på en togvogn. Tasken vender direkte ud mod en mor og hendes seks måneder gamle søn.

En heltemodig brandmand forsøger at tale Ramzi Mohammed fra at detonere bomben, mens hans medpassagerer desperat flygter fra, hvad der har alle tegn på at være et nyt terrorangreb.

Brandmanden har senere i retten forklaret hvordan Ramzi Mohammed skreg, og at der kom røg fra rygsækken efter han havde forsøgt at detonere den.

Under retssagen er det også kommet frem, at celleleder Muktar Said Ibrahim, der er født i Eritrea, men har været britisk statsborger siden 2004, har opholdt sig i Pakistan gennem en længere periode.

Hans ophold skete samtidig med Mohammed Siddique Khan og Shehzad Tanweer, der var to af de fire, der stod bag bombeangrebene mod Londons transportsystem bare to uger tidligere.