Fillon vil stå for fransk forandring

François Fillon vandt republikanernes primærvalg i Frankrig på et løfte om at skære ned i det offentlige.

Den tidligere franske premierminister François Fillon (til venstre) har grund til at smile. Republikaneren slog favoritten Alain Juppé og den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy i første runde af ræset om at blive partiets præsidentkandidat. Scanpix/Thibault Camus Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nok er han blevet kendt for sit rolige gemyt, men man skal ikke tage fejl af François Fillon. Han ønsker forandring.

Den tidligere premierminister var egentlig betragtet som en outsider ved Det Republikanske Partis primærvalg i Frankrig søndag.

Han var oppe imod favoritten Alain Juppé og den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy i første runde af ræset om at blive partiets præsidentkandidat.

Men Fillon løb klart med sejren i primærvalgets første runde. Han er nu favorit til at vinde partiets nominering.

En af Fillons mærkesager er, at han vil skære ned på det offentlige forbrug samt antallet af arbejdspladser i Frankrigs offentlige sektor.

Det er især på det område, at han hidtil har formået at distancere sig fra sine modstandere i kampen om at vinde partiets nominering.

François Fillon har ifølge nyhedsbureauet Reuters fremlagt en plan om, at han vil nedlægge 500.000 arbejdspladser i det offentlige på fem år.

Det kan ifølge kandidaten sagtens lade sig gøre. Det kræver bare, at offentligt ansatte arbejder 39 timer om ugen i stedet for 35, siger han.

Både Sarkozy og Juppé stemplede forslaget som usandsynligt, men tilsyneladende fik det opbakning fra de republikanske medlemmer.

- Overalt har mine landsmænd fortalt mig, at de ønsker at løsrive sig fra et bureaukratisk system, der dræner dem for energi, siger Fillon efter sejren.

François Fillon er en privat person, men han taler ofte åbent om sin begejstring for motorløbet Le Mans.

Desuden er han kendt for sin kærlighed til Storbritannien.

Fillon henviser ofte til sit idol, den tidligere konservative premierminister i Storbritannien Margaret Thatcher, som ellers ikke er en populær skikkelse i Frankrig.

Hvis den 62-årige politiker skal blive Frankrigs næste præsident, så kræver det i første omgang, at han vinder anden runde af sit partis primærvalg 27. november.

Denne gang er der kun to navne på opstillingslisten: François Fillon og Alain Juppé, der ved valget søndag fik under 30 procent af stemmerne ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Det betyder, at Fillon med sine mere end 44 procent af stemmerne er favorit til at ende som præsidentkandidat.

Meningsmålinger viser ifølge Reuters søndag aften, at Fillon står til at slå sin direkte modstander og løbe med titlen som partiets kandidat.

At den forhenværende præsident Nicolas Sarkozy gav ham sin støtte efter at være blevet elimineret, gør nok ikke Fillons chancer mindre.

Det var Sarkozy, der i 2007 udnævnte Fillon som premierminister i Frankrig.

François Fillon er født i et katolsk hjem, og hans religiøse tilhørsforhold skinner til tider igennem. Blandt andet har han modsat sig homoseksuelles ret til at adoptere børn.

Han er gift med Penelope, og de to har fem børn sammen.

/ritzau/