François Fillon slår Sarkozy og lover forandring i Frankrig

Franskmændene ønsker at løsrive sig fra et bureaukratisk system, siger Fillon efter et godt valg søndag.

Uanset, hvem de franske vælgere stemte på søndag, så er der forandring på vej, lover tidligere premierminister Francois Fillon. Reuters/Pool Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Franske vælgere gik imod forventningerne ved Det Republikanske Partis primærvalg søndag og stemte tidligere præsident Nicolas Sarkozy ud af kapløbet om at blive partiets kandidat til præsidentvalget.

I stedet satte langt de fleste deres kryds ved tidligere premierminister François Fillon.

- Jeg siger nu til alle franskmænd, at uanset hvem de stemte på, så er der forandring på vej, som skal drive Frankrig fremad, siger 62-årige Fillon til sine tilhængere ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Overalt, jeg har været, har mine landsmænd fortalt mig, at de ønsker at løsrive sig fra et bureaukratisk system, der dræner dem for energi. De har fortalt mig om deres ønsker om autoritet, siger han videre.

Med tæt på fire millioner stemmer talt op natten til mandag dansk tid står Fillon til at få 44,2 procent, mens hans rival, tidligere premierminister Alain Juppé, står til at få 28,5 procent.

Nicolas Sarkozy må nøjes med 20,6 procent af stemmerne, skriver Reuters.

Det kræver mindst halvdelen af stemmerne, hvis en kandidat skal vinde nomineringen i første runde. Dermed skal 62-årige Fillon og 71-årige Juppé mødes i en anden og sidste afstemning 27. november.

Vinderen kommer til foråret formentlig til at skulle kæmpe om præsidentposten mod Front Nationals leder, Marine Le Pen.

/ritzau/