Facebooks onde party-patrulje

En 16 års fødselsdag løb helt af sporet i det bedre britiske borgerskab. Invitationen var lagt på Facebook.

Ingen blev anholdt ved festen, og det betyder, at en stor gruppe Facebook-brugere stadig huserer; parat til at crashe private hjem endnu engang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Georgina Hobday ville have sig en fest, som vennerne ikke glemte foreløbig. Så hun inviterede de hundrede nærmeste i omgangskredsen til sin 16 års fødselsdag ved at lægge en invitation ud på Facebook.

Det skulle hun ikke have gjort.

Begivenheden udspillede sig for nylig i kystbyen Brighton i Storbritannien, hvor fire hundrede fremmede mennesker endte med at invadere Georginas hjem. På Facebook havde det rygtet sig, at der var en fest i området, og det fik en sand bølge af ubudne gæster til at trampe ind over dørtærsklen.

Georginas mor, Sylvia Hobsday, har fortalt til lokalavisen The Brighton Argus, hvordan familiens fireetagers palæ blev forvandlet til et ”horror show”. Hun vil aldrig lade sin datter holde fest i huset igen. Tyrannerne fra Facebook var svære at holde ude.

- Nogle folk kravlede op til balkonen og forsøgte at komme gennem vinduerne. Mit gulv var sort af skidt, og der var brændemærker fra cigaretter… Da jeg forlod huset, var der ingen alkohol indenfor, men da jeg kom tilbage, var der øldåser og vodkaflasker overalt. Jeg tror, at Facebook bærer en stor del af skylden, siger moren som forklaring på sodavandsfestens forfald. Hun mener også, at rygtet om festen blev spredt via sms’er.

Plageånderne er stadig på fri fod
Infernoet nåede politiets opmærksomhed ud på aftenen. Georginas forældre havde lokket et par af deres venner til at være dørmænd, men de kunne ikke forhindre, at græsplænen blev til en mudderpøl eller, at folk vandrede rundt i søen i haven.

Andy Richardson, en politimand fra stationen i kystområdet, vurderer ligesom Georginas mor, at festen aldrig var gået galt i den grad uden Facebook. Den store mængde af mennesker på et sted udgjorde et uomtvisteligt sikkerhedsproblem.

Omkring klokken 23.00 lykkedes det dog politiet at opløse masserne.

Facebook-grupper opsøger fremmede fester
- Dræberne på nettet kommer til en fest nær dig, advarer avisen Daily Mail, som også udpeger et par af dem - blandt andet Facebook-gruppen ”Republican Army”.

Gruppen på omkring 40 unge hævder, at de foruden Georgina Hobdays fødselsdag har ødelagt adskillige fester over hele Storbritannien. De har endda investeret i en bus med egen chauffør til deres vilde ture i weekenderne.

I den britiske tabloidavis The Sun er et af gruppens medlemmer, 24-årige Shaun O’Brien, stået frem. Han siger, at gruppen ikke ønsker at skabe problemer, når de opsøger fester. Men nogle gange går det amok, fortæller Shaun O’Brien:

- Huset bliver oftest smadret.