EU sætter fart på godkendelse af vaccine

USA har allerede godkendt en coronavaccine. Det har briterne også, og begge lande er i gang med at vaccinere. Nu fremrykker EU møde om godkendelse af vaccine.

Tysklands sundhedsminister, Jens Spahn, undrede sig i mandags over, at USA og Storbritannien hurtigt kan godkende coronavacciner, mens EU ikke kan. Tirsdag meddelte EU's lægemiddelagentur, at et møde for at drøfte godkendelse af en vaccine fremrykkes. Pool/Reuters Fold sammen
Læs mere

Den 21. december holdes der et ekstraordinært møde i en ekspertkomité under Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

På dagsordenen er coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech.

Det skal drøftes, om vaccinen kan godkendes og sprøjtes i armen på borgerne i EU.

Det oplyste EMA, der står for at godkende vacciner i EU, tirsdag i en meddelelse på sin hjemmeside.

I forvejen var der planlagt et møde med samme dagsorden den 29. december. Det møde finder stadig sted, hvis det er nødvendigt, står der i meddelelsen.

Det nye møde på mandag er kommet på dagsordenen, efter at Jens Spahn, den tyske sundhedsminister, har undret sig over, at USA og Storbritannien allerede har godkendt vacciner og er i gang med at vaccinere deres borgere mod coronavirus.

Han sagde mandag, at han gerne ser, at EMA arbejder noget hurtigere.

»Det, der er på spil, er borgernes tiltro til EU's handlekraft,« sagde sundhedsminister Spahn.

Han sagde videre til tv-stationen ZDF, at det er hans håb, at vaccinationen kan komme i gang i år.

Nyheden fra EMA bliver taget godt imod af EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

På Twitter skriver hun, at hver dag tæller, og at der bliver arbejdet for fuld kraft for at godkende coronavacciner, der er sikre og effektive.

»Jeg glæder mig over nyheden fra EMA om, at det fremrykker sit møde for at diskutere vaccinen fra Pfizer/BioNTech til inden jul.«

»Det er muligt, at de første europæere vil blive vaccineret inden slutningen af 2020«, skriver Ursula von der Leyen videre i sit tweet.

EMA forklarer i sin meddelelse, at fremrykningen af mødet kommer, efter at det har modtaget yderligere data fra selskaberne bag vaccinen.

Når ekspertkomitéen under EMA har anbefalet en vaccine, vil EU-Kommissionen arbejde hurtigt for en endelig godkendelse, så den kan tages i brug af medlemslandene inden for nogle dage.

I øjeblikket er der ikke godkendt coronavacciner til brug i EU.

Dermed kan coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech blive den første til at få det blå stempel fra EMA-kontoret i Amsterdam.

/ritzau/