Dansk økonomi balancerer nu mellem håb og ny nedtur: »Min store frygt er en lang nedlukning«

Den nye nedlukning af dansk økonomi kan føre til en lang og meget kold vinter for dansk økonomi. 130.000 job bliver ramt af de nye restriktioner, viser beregninger.

De seneste restriktioner rammer ganske som i foråret især restauranter og cafeer. I alt rammes 130.000 job, lyder en vurdering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannibal Hanschke/Ritzau Scanpix

Tomme restauranter og cafeer over hele landet vil koste den danske økonomi dyrt. Fra onsdag gælder de nye restriktioner samtlige landets kommuner, og de vil dermed ramme 130.000 job og månedligt koste 8,5 milliarder kroner i tabt produktion.

Hvor mange af de berørte job, der vil gå tabt, er usikkert, men jo længere tid den nye nedlukning varer, desto hårdere et slag bliver det naturligvis for den danske økonomi.

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv har regnet på, hvad de nye restriktioner vil koste. Beregningerne skal holdes op mod, at den store nedlukning af den danske økonomi i foråret berørte 376.000 job og kostede næsten 20 milliarder kroner om måneden i tabt produktion.

Prisen for den nye nedlukning er således noget mindre, men det er stort set de samme brancher i form af primært restauranter og hoteller, der bliver ramt. Derudover er luftfart og rejsebureauer allerede hårdt ramt på grund af rejserestriktioner.

Med de nye restriktioner står det klart, at den danske økonomi i løbet af vinteren styrer mod en ny nedgang, men omvendt er der også et håb i sigte.

»Den første vaccine forventes godkendt i EU 23. december og vil derefter løbende blive rullet ud i befolkningen i løbet af 2021. Dette vil sammen med forårets komme forhåbentlig bidrage til at få epidemien under kontrol og genstarte det økonomiske opsving. Mange virksomheder vil derfor gå langt for at holde på deres medarbejdere i forventning om lysere tider i 2021,« siger cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer, der samtidig giver en klar advarsel.

Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv

»Det er uhyre vigtigt, at politikerne fortsat reagerer hurtigt og resolut med kompensationspakker, når nye restriktioner indføres. Det vil give dansk erhvervsliv den absolut bedste mulighed for at starte godt op i 2021.«


»Når det er sagt, så er den nuværende situation yderst alvorlig for dansk erhvervsliv. Det er uhyre vigtigt, at politikerne fortsat reagerer hurtigt og resolut med kompensationspakker, når nye restriktioner indføres. Dette vil give dansk erhvervsliv den absolut bedste mulighed for at starte godt op i 2021,« siger Tore Stramer.

Færre afskedigelser

Den nye nedlukning kommer på et tidspunkt, hvor flere forhold ellers peger i den rigtige retning for dansk økonomi. Mandag kom der nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Star, for antallet af varslede fyringer. Tallene viste, at der i november blev varslet afskedigelser af 968 personer ved større fyringsrunder.

Dette er et markant fald i forhold til oktober, hvor 2.409 personer blev varslet afskediget. Tallet for november er samtidig det laveste antal varslinger under hele coronakrisen. Antallet af varslede fyringer under coronakrisen toppede i juni med 5.984 personer.

Cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation Niklas Praefke er enig i betragtningerne fra Dansk Erhverv.

»Min store frygt er, at den delvise nedlukning vil vare længere tid end annonceret, for på nuværende tidspunkt ser det ikke ud til, at vi har fået smitten under kontrol. En længere periode med kraftige restriktioner vil unægtelig føre til nye afskedigelser rundt omkring på virksomhederne,« siger Niklas Praefke.

Cheføkonomen mener, at det er sandsynligt, af genopretningen af den danske økonomi bliver sat på pause, og at væksten i både det igangværende og næste kvartal bliver skuffende. Og at begyndelsen af det nye år ligefrem kan byde på en tilbagegang for den danske økonomi.

»Meget afhænger af smitteudviklingen og af de restriktioner, der indføres. Vi står i den lidt absurde situation, at vi har fået overraskende gode vaccinenyheder, som forhåbentlig kan bringe os tilbage til en mere normal tilværelse i løbet af 2021, men samtidig ser vi nu, at smitten stiger, og at vi må leve med nye og omfattende restriktioner,« siger Niklas Praefke.

»Der er altså lys for enden af tunnelen, selvom selvsamme tunnel lige nu virker lang og bælgmørk. Desværre kan virksomheder gå konkurs og medarbejdere blive fyret, inden vi når frem til udgangen,« tilføjer han.