EU-formandskab i kamp mod tiden for at redde Schengen

I løbet af de næste seks måneder skal strømmen af flygtninge og migranter bremses så meget, at den interne grænsekontrol i Schengen kan ophæves, fastslår det nye EU-formandskab.

Jean-Claude Juncker præsident for Kommissionen taler med den hollandske udenrigsminister Bert Koenders på dagen, hvor Holland overtager EU-formandsskabet Fold sammen
Læs mere
Foto: UNITED PHOTOS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AMSTERDAM: Der er ingen tid at spilde, hvis Schengen-samarbejdet med de åbne indre grænser, skal reddes. I løbet af det næste halve år skal fælles europæiske løsninger, der kan bremse strømmen af flygtninge og migranter derfor op at køre, så den interne grænsekontrol, som blandt andre Danmark og Sverige har indført, kan ophæves.

Så klar er udmeldingen fra den hollandske regering, der har EU-formandskabet fra januar til juni. Seks måneder, hvor Holland vil redde Schengen fra det truende kollaps, som åbne ydre grænser og genindførslen af grænsekontrol internt har kastet Schengen ud i.

»Jeg siger ikke, at vi har seks måneder. Jeg mener, at det skal gå hurtigere end det. Det er ikke en ting, man kan gøre fra det ene øjeblik til det andet, så vi skal i gang med det samme. Det handler ikke kun om politik, men også operationelle spørgsmål, fx omkring Frontex,« siger Hollands udenrigsminister, Bert Koenders, med reference til planerne om at omdanne EUs grænseagentur Frontex til et reelt fælles europæisk grænsekorps.

Er det realistisk, at al indre grænsekontrol er ophævet om seks måneder?

»Det er en forpligtelse og nødvendigt. Så realisme siger mig ikke så meget, for det skal ske,« svarer den hollandske udenrigsminister kort.

Bert Koenders og hele den hollandske regering tager torsdag imod EU-Kommissionens 28 kommissærer i Hollands hovedstad Amsterdam i forbindelse med overtagelsen af EU-formandskabet. Og Holland og EU-Kommissionen virker helt på samme bølgelængde, når det kommer til prioriteterne. Flygtninge- og migrantkrisen er den helt store prioritet, og der skal mindst tre ting til at løse den, ifølge Koenders.

»Byggeblokkene er der, så formandskabet skal sikre, at byggeblokkene fører til konkrete tiltag. De tre elementer er aftalen med Tyrkiet, den foreløbige beslutning om grænsebeskyttelse med Frontex og det tredje - og sværeste - er solidariteten i Europa,« siger han med reference til den fordeling af asylansøgere i EU, som slet ikke fungerer.

Foreløbigt er kun 272 asylansøgere blevet fordelt ud af de 160.000, som ifølge sidste års aftaler skal fordeles inden for to år. I det tempo vil der gå mere end 150 år, før de er fordelt.

Men trods skepsis omkring solidariteten i EU, er Koenders blevet lidt mere optimistisk efter gårsdagens møde mellem Danmark, Sverige, Tyskland og EU-Kommissionen i Bruxelles.

»Lige nu er der spændinger, men jeg føler efter gårsdagens møde, at alle vil beholde Schengen, og alle derfor overvejer, hvor længe disse tiltag (grænse- og id-kontrol, red.) skal vare.«

Uden Schengen - intet EU

Også EUs migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, der var vært for onsdagens møde i Bruxelles, hvor udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) deltog for Danmark, er blevet lidt mere optimistisk efter mødet, selv om han erkender, at grænsekontrollen ikke ophører på den helt korte bane.

»Schengen er ikke på spil. Det var alle ministrene meget klare omkring. Der er nogle mangler, som har sat alle under pres. Men vi mener det, når vi siger, at vi vil forsvare, hvad Europa har opnået. Hvis Schengen kollapser, vil det være begyndelsen på enden på Europa,« siger Avramopoulos.

Han understreger, at Danmark, Sverige og Tyskland samt de øvrige tre Schengen-lande, der nu har indført midlertidig grænsekontrol, gør det inden for Schengen-reglerne, men at seks måneder er loftet for midlertidig grænsekontrol.

»Det er en legitim ret at genindføre grænsekontrol for medlemsstaterne i det øjeblik, de har interne sikkerhedsproblemer, men ikke for altid. Maksimum er seks måneder, og det skal de respektere, som det er forudset i Schengen-reglerne. Foreløbigt er alt det blevet respekteret, men signalet, vi sendte i går, var, at det ikke kommer til at vare for evigt,« siger migrationskommissæren.

Det går for langsomt med politisk vilje

Den hollandske EU-kommissær, Frans Timmermans, der er 1. næstformand for EU-Kommissionen, understreger også, at Schengen er på spil, hvis EU-landene ikke finder fælles fodslag straks.

»Hvis de europæiske borgere ikke ser os som i stand til at håndtere det i fællesskab, så vil presset på medlemsstaterne for at tage individuelle skridt øges, og det vil være en alvorlig trussel mod Schengen,« siger Frans Timmermans.

Han slår også fast, at det ikke er svaret, at landene et efter et indfører grænsekontrol internt i Schengen, men at det kun er fælles, europæiske løsninger, som kan virke - herunder en større solidaritet.

»Jeg har fuld forståelse for, at nogle lande er under så meget pres, at de er nødt til at tage skridt nu. Alle lande i regionen er nu under pres. Men ingen bør have en illussion om, at det er en langsigtet løsning,« siger han og tilføjer:

»Jeg tror, at den politiske vilje vokser, men meget langsomt desværre. Der er ærligt talt brug for, at det går langt hurtigere. Jeg håber, at nogle medlemsstater, som stadig tror, at de kan overlade det til andre medlemslande at løse det her, vil anerkende, at det er et problem, hvis ikke alle bidrager.«

Det er Frans Timmermans, der på vegne af EU har forhandlet aftalen med Tyrkiet på plads, der skal bremse strømmen af flygtninge og migranter mod EU. Timmermans tager til Tyrkiet igen på mandag for at få sat yderligere skub på implementeringen af aftalen, som foreløbigt ikke har medført den ønskede reduktion.

Sverige forlængede tidligere torsdag sin grænsekontrol med en måned, og den svenske migrationsminister, Morgan Johansson, gjorde det onsdag klart, at Sverige hverken ophæver id- eller grænsekontrollen, før der er håndfaste beviser for, at flygtningestrømmen gennem Europa er mindsket betragteligt.

Inger Støjberg sagde også, at det er mest sandsynligt, at den danske grænsekontrol, som i første omgang varer ti dage, bliver forlænget.