Grænsekontrol bliver sandsynligvis langvarig

Først når flygtninge- og migrantstrømmene gennem Europa er under kontrol, vil Sverige fjerne sin ID- og grænsekontrol, og dermed kan også den danske grænsekontrol blive langvarig.

På et hasteindkaldt møde onsdag i Bruxelles mellem Danmark, Sverige, Tyskland og EU-Kommissionen stod det klart, at de midlertidige grænsekontroller er kommet for at blive i et godt stykke tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Peter Skov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Der tegner sig et billede af, at grænsekontrollen bliver langvarig. På et hasteindkaldt møde onsdag i Bruxelles mellem Danmark, Sverige, Tyskland og EU-Kommissionen var realismen tydelig. Det kommer til at tage tid, selv om alle parter understreger, at der skal gøres mest muligt for at genskabe et Schengen-område uden kontrol ved de indre grænser.

Ikke mindst Sveriges justits- og migrationsminister, Morgan Johansson, melder klart ud. Sverige vil ikke ophæve sin ID- og grænsekontrol, før der er kommet styr på EUs ydre grænser og flygtningestrømmen gennem Europa.

»Vi har brug for tiltag, der kan bremse motorvejen, som går gennem Europa via Grækenland, Balkan, Østrig, Tyskland og derefter mod de nordiske lande. Vi er nødt til at have tiltag, som kan forhindre, at det fortsætter, og tiltag til at styrke EUs ydre grænser,« siger Morgan Johansson.

Han understreger, at det vil kræve en længere periode, hvor et lavere antal flygtninge og migranter kommer til Europa, før Sverige vil ophæve id-kontrollen over Øresund.

»Jeg vil ikke løfte id- og grænsekontrollen den ene uge og så to uger efter have ti tusinde eller femten tusinde asylansøgere i Sverige igen, så vi bliver tvunget til at indføre det igen. Vi skal have en form for sikkerhed og stabilitet først,« siger den svenske minister og tilføjer, at Sverige har taget 160.000 asylansøgere i 2015 og ikke kan klare et lignende antal igen i år.

Han er glad for, at Danmark nu har indført kontrol ved den tyske grænse, fordi det måske kan lette presset på alle de nordiske lande. Det opfordrede han allerede Danmark til tilbage i november.

Støjberg: Svært at se grænsekontrol ophævet efter ti dage

Danmarks udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), anser det også for mest sandsynligt, at den danske grænsekontrol, der i første omgang kun er sat til ti dage, vil blive forlænget.

»Så længe grænsekontrol er den bedste mulighed for at holde styr på og orden i Danmark, så vil der være indført grænsekontrol,« siger Inger Støjberg og tilføjer, at risikoen for en markant stigning i antallet af illegale migranter, der strander i København som følge af den svenske id-kontrol, skal være væk, før grænsekontrollen vil blive ophævet. Og det er næppe lige foreløbigt.

»Jeg ser ikke for mig, at vi i løbet af ti dage kommer til at ophæve grænsekontrollen. Men det er ikke ønskværdigt, at vi indfører grænsekontrol i Europa igen. Vi har i høj grad draget nytte af, at mennesker, varer og tjenesteydelser kunne bevæge sig frit,« siger Inger Støjberg.

På onsdagens møde informerede hun desuden om, at Danmark også er klar til at indføre id-kontrol og transportøransvar ved den tyske grænse, hvis det skulle blive nødvendigt. Men også det tiltag vil kun ske nødtvungent.

»Jeg håber ikke, at vi kommer i den situation. Men vi overvejer det time for time, for vi kan ikke tillade en situation, hvor vi bliver endestation for tusinder af asylansøgere, som slet ikke ønsker at være i Danmark, men egentligt ville til Sverige, Norge og Finland,« siger den danske minister.

Ingen klager fra Tyskland

Fra Tyskland er der foreløbigt ros til den måde, som Danmark håndterer grænsekontrollen på. Det har ikke medført de store gener, og Tyskland føler sig godt orienteret af den danske regering, ifølge statssekretær Ole Schröder, der repræsenterede Tyskland på onsdagens møde. Men også Schröder understreger, at midlertidig grænsekontrol er nødvendig, så længe der ikke er bedre styr på menneskestrømmen gennem Europa.

»Så længe vi ikke har europæiske løsninger, vil vi se medlemsstaterne tage deres egne tiltag,« siger han.

Et muligt dansk krav om tysk transportøransvar har han dog ingen kommentarer til, og den danske regering afventer ifølge Inger Støjberg også stadig et svar fra Tyskland om, hvordan landet vil stille sig over for et sådant krav. Uden tysk samarbejde vil det nemlig betyde, at togdriften fra Tyskland mod Danmark vil blive indstillet.

Kommissionen anlægger pragmatisk tone

EU-Kommissionen ser sig selv som Schengens beskytter og er derfor ganske bekymret over situationen. Men EUs migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, er også så realistisk, at han ved, at det kommer til at tage tid at genskabe et Schengen uden kontrol ved de indre grænser, og han understreger, at den midlertidige grænsekontrol er en mulighed inden for Schengen-reglerne.

»Hvad Sverige har gjort, og hvad Danmark har gjort, er de i deres ret til. De notificerede os og i dag har vi haft dette møde og afklaret, at medlemsstaternes tiltag ikke handler om at underminere Schengen,« siger kommissæren.

Udover Danmark, Sverige og Tyskland har også Østrig, Frankrig og Schengen-landet Norge indført midlertidig grænsekontrol, som Schengen-reglerne giver mulighed for, når situationen udgør »en trussel med den interne sikkerhed eller den offentlige orden.«

Inger Støjberg og Morgan Johansson har aftalt at mødes senere i januar for at diskutere situationen igen.