Efter trusler fra Trump retter Mexico ind: Arresterer migranter ved den sydlige grænse

Langs grænsen til Guatemala er Mexico nu begyndt at tilbageholde og arrestere migranter, som vil gennem landet til USA. Trumps trusler om højere toldsatser har tilsyneladende virket.

En pige venter på at få udstedt et såkaldt humanitært visum af immigrationskontoret ved Guatemalas grænse til Mexico. Hvis ikke Mexico gør mere for at bremse de migrantkaravaner, der vandrer gennem Mexico til USAs grænse, har Trump truet med en ekstra told på fem procent på alle varer fra Mexico. Det har nu fået mexicanske grænsebetjente til at slå hårdere ned på migrantkaravanerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pedro Pardo/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Andrés Manuel López Obrador indtog præsidentposten i Mexico, lovede han, at han ville beskytte migranters rettigheder.

Han ville undgå at gøre det beskidte arbejde for nogen fremmede regeringer, lød det.

Men nu har Trumps trusler tilsyneladende fået ham til at beordre ekstra sikkerhed ved grænsen til nabolandet Guatemala, skriver The Guardian.

Og onsdag tilbageholdt Mexico en karavane af migranter, som forsøgte at rejse gennem landet til USAs grænse, ligesom mange andre før dem har gjort det seneste år – uden at blive tilbageholdt.

Trump har truet med at lægge en ekstra told på fem procent på alle varer fra Mexico fra 10. juni, hvis landet ikke hjælper til med at få stoppet indvandringen over grænsen til Mexico. Tolden vil stige gradvist, indtil problemet er løst, har Ritzau tidligere beskrevet.

Trump har på Twitter forklaret, at selv om der er fremgang i forhandlingerne med Mexico, bliver der stadig ikke gjort nok. Han fastholder, at toldstigningen kommer.

Amerikanske og mexicanske embedsmænd har i to dage siddet i forhandlinger om, hvordan de kan undgå de varslede højere toldsatser. Men de er stadig ikke nået frem til en løsning.

USA har under forhandlingerne blandt andet foreslået at sende guatemalanske migranter tilbage til Mexico og asylansøgere fra El Salvador og Honduras tilbage til Guatemala, skriver The Washington Post. De amerikanske forhandlere mener også, at der skal indgås en aftale, som gør det sværere for migranter at søge asyl i USA, hvis de er kommet til grænsen gennem Mexico.

Men Mexico har afvist forslaget, som formentlig ville munde ud i, at migranterne så skulle blive på Mexicos side af grænsen.

Til gengæld har Mexico tilbudt at sende 6.000 soldater til den sydlige grænse for at holde centralamerikanske migranter helt ude.

Selv om Mexicos bestræbelser på at stoppe migrantstrømmene gennem landet har opmuntret USA, er der stadig ikke noget, der indikerer, at tolden ikke kommer til at stige mandag, lød det torsdag fra USAs vicepræsident, Mike Pence, ifølge The Guardian.

I sidste ende vil det dog være Trumps beslutning at træffe, tilføjede han.

Migrantkaravanerne har hidtil kunnet vandre knap 4.000 kilometer tværs over landet til USAs grænse uden at blive stoppet eller tilbageholdt af mexicanske myndigheder. Men i onsdags blev en karavane stoppet allerede efter 12 kilometers gang, skriver The Guardian.

»Vi er i vores fulde ret til at gøre det – vi er et suverænt land, vi har migrationslove, som vi bliver nødt til at anvende og respektere,« forklarede indenrigsminister Olga Sánchez Cordero efter anholdelsen til The Guardian.

Samme dag blev to medlemmer af en NGO for migrantrettigheder arresteret. NGOen, der hedder Pueblo Sin Fronteras (Folk Uden Grænser), koordinerer de såkaldte migrantkaravaners gang gennem landet.

Torsdag annoncerede finansministeriet desuden, at det havde blokeret 26 personers konti, fordi de kunne kædes sammen med menneskesmuglere og folk, der støtter migrantkaravanerne.

I maj har amerikanske grænsebetjente tilbageholdt det største antal migranter siden 2007. Der kom 132.887 mennesker til USAs grænse.