Drama i fransk politik: Marine Le Pen i opgør med sin far

Marine Le Pen, der har overtaget ledelsen af det nationalistiske parti Front National i Frankrig efter sin far, modsætter sig nu farens opstilling til regionalvalg, efter han igen er kommet med ekstreme udtalelser.

Foto: VALERY HACHE. Leder af Front National Marine Le Pen (th) med sin far Jean-Marie Le Pen, der er grundlægger af partiet. Billedet er fra sidste sommer.
Læs mere
Fold sammen

Der er drama i fransk politik, hvor et familieopgør udspiller sig i toppen af det populære og ekstremt nationalistiske parti Front National (FN). Den nuværende leder Marine Le Pen modsætter sig sin fars kandidatur til regionalvalget i Provence-Alpes-Côte d’Azur, efter han er kommet med nye kontroversielle udtalelser, skriver den franske avis Le Monde. Faren er ellers grundlægger af partiet.

»Jeg er imod Le Pens kandidatur, fordi han er i en spiral mellem jorden-brænder strategien og politisk selvmord,« sagde Marine Le Pen onsdag ifølge Le Monde.

Jorden-brænder strategien er et udtryk for en offensiv taktik, hvor man ødelægger det, ens modstander er ved at vinde, og derved hindrer fremtidig udvikling.

Marine Le Pen gør det klart, at hun ikke vil lade sin far holde FN som gidsel med hans provokationer, som, hun mener, har til formål at skade hende. Hun indrømmer, at dette er en krise for partiet uden fortilfælde.

Faren, den 86-årige Jean-Marie Le Pen, har flere gange tidligere givet udtryk for antisemitiske holdninger og for nylig har han igen udtalt, at gaskamre, der blev brugt under Anden Verdenskrig til at udrydde jøder, var en detalje i krigens historie.

Desuden er han kommet med nye provokationer denne gang rettet mod Frankrigs premierminister Manuel Valls.

»Valls har været franskmand i 30 år, men jeg har været franskmand i tusinde år. Hvad er Valls egentlige tilknytning til Frankrig? Denne immigrant har han overhovedet ændret sig?« spørger Jean-Marie Le Pen.

Efter datteren Marine Le Pen har overtaget ledelsen af FN, har hun talt meget om uretfærdig dæmonisering af partiet. Flere kommentatorer og eksperter har de senere år peget på, at hun har modereret partiet og blandt haft Dansk Folkepartis succes i Danmark som forbillede.

Det er også lykkedes hende at øge vælgertilslutningen utrolig meget. Vælgere, det nu lader til, at hun ikke vil sætte på spil med flere kontroversielle udtalelser fra sin gamle far.