Donald Trump erklærer sin indsættelse for »National Day of Patriotic Devotion«

Mandag udfyldte Donald Trump det nødvendige papirarbejde og udnævnte dermed 20. januar 2017, dagen for sin indsættelse, til nationaldag for patriotisme. I 2009 gjorde Barack Obama også sin indsættelse til nationaldag.

Dagen for Donald Trumps indsættelse er blevet udnævnt til en amerikansk nationaldag. Trump udfyldte mandag det nødvendige papirarbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: EVAN VUCCI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opdateret med oplysningen om, at Barack Obama ligeledes i 2009 gjorde sin indsættelsesdag til nationaldag.

Donald Trump har allerede nået meget arbejde som USAs præsident.

I et af de mange dokumenter, som Trump har underskrevet på sine første tre dage, erklærer han dagen for sin indsættelse som USAs præsident, den 20. januar 2017, for en amerikansk nationaldag. Det skriver flere amerikanske medier, herunder Washington Post.

»National Day of Patriotic Devotion«, nationaldag for patriotisk hengivenhed, hedder den nye mærkedag, og det er på ingen måde tilfældigt.

Patriotisme var også et kernetema i Trumps indsættelsestale.

»Når du åbner dit hjerte for patriotisme, er der ingen plads til fordomme,« sagde Trump på talerstolen fredag, da han blev taget i ed som præsident på Capitol Hill i Washington.

Samme dag tweetede Trumps pressetalsmand, Sean Spicer, at det var en topprioritet for præsidenten at udnævne en nationaldag for patriotisme. Og det hurtigst muligt.

Mandag blev papirarbejde så udfyldt, og Trump gjorde »National Day of Patriotic Devotion« til en realitet.

»Gennem den autoritet, som forfatningen og lovene i USA har givet mig, erklærer jeg, Donald J. Trump, hermed 20. januar 2017 for nationaldag for patriotisk hengivenhed for at styrke vores bånd til hinanden og vores land - og for at forny statsmagtens forpligtelser over for folket,« står der i præsidentens officielle erklæring.

USAs præsident har bemyndigelse til at indføre enkeltstående helligdage, men hvis det skal være en tilbagevendende årlig begivenhed, så skal Kongressen godkende det. Det skriver nyhedsmediet CNBC.

Tidligere præsidenter har ligesom Trump erklæret enkelte dage til helligdage. I 2009 erklærede Barack Obama dagen for sin indsættelse for »National day of Renewal and Reconsiliation.«

I 2002 udnævnte George W. Bush dagen for terrorangrebene 11. september til »Patrioc Day«, og det samme gjorde Barack Obama i 2014.

I 2004 udstedte George W. Bush også en national sørgedag i forbindelse med den tidligere præsident Ronald Reagans død.