Trump erklærer krig mod medierne: De »vigtigste« sidder på de to første rækker, og så går det ellers ned ad bakke med indflydelsen

Kampen om sandheden er rykket ind i Det Hvide Hus, hvor Trumps team nu officielt opererer med ”alternative fakta”. Og det kan være dårligt nyt - for journalisterne.

De flyver sammen med præsidenten i Air Force One. De sidder i Det Hvide Hus. Og hvis der er en Washington-elite, så befinder disse 49 personer sig i toppen af skalaen. De sidder både på og ved magten døgnet rundt med de privilegier, der ligger i at være de få journalister, der er tættest på præsidenten.

Vi taler selvfølgelig om de medier, der arbejder i Det Hvide Hus. I daglig tale kaldes de Det Hvide Hus’ pressekorps, og mediekrigen med Trump er nu rykket fra valgkampens store frontlinjer ind i et mikrokosmos med egne regler og sædvaner. Alt i dette rum måles efter, hvor vigtig man er som medie. De »vigtigste« sidder på de to første rækker, og så går det ellers ned ad bakke med indflydelsen, jo tættere man sidder ved kaffemaskinen.

Men alt det var før, Trump indtog Det Hvide Hus. Trump elsker regler og sædvaner af en eneste grund: De er til for at brydes. Han gør præcis, hvad der passer ham. Og det gør disse journalister nervøse; især fordi den nye mand i Det Ovale Kontor tweeter nyhederne ud, inden de når at opsnappe dem. Så det hænder, at de får opringninger fra deres hovedredaktioner om, hvad Trump mener om verden, inden de selv ved, hvad der sker. Og det er jo ikke så godt.

»Det bliver ganske forfærdeligt. Jeg er rystet. Han opfører sig jo fuldstændig irrationelt,« siger en af Det Hvide Hus’ journalister til Berlingske.

Vedkommende kommer ind ad døren til Berlingskes kontor og beder om en Rød Aalborg – en drik, han af en eller anden grund holder af, fordi han har haft en kæreste i Tarm. Og når han beder om en Rød Aalborg, så ved man, at den er ren gal. Og det var det også denne søndag.

For det var dagen efter, at Trumps nye pressetalsmand, den ellers højt respekterede journalist Sean Spicer for første gang var trådt ind i pressesalen i Det Hvide Hus og havde givet samtlige tilstedeværende medier en skideballe for ikke at have rapporteret, at Trumps indsættelse havde været verdens største begivenhed med flest tilskuere – EVER! Det på trods af, at alle kunne se, at det næppe var tilfældet.

Men galskaben, set med journalisternes øjne, havde på den anden side været i gang i mindst 18 måneder, siden Trump i juni 2015 meddelte, at han vil stille op som præsidentkandidat og samtidig erklærede krig mod de etablerede medier.

Så den objektive sandhed, at Trump nu sidder i Det Hvide Hus, har bare bekræftet de 49 reportere om, at det kun kan blive værre. Derfor forfattede pressekorpsets formand før indsættelsen en skrivelse til den kommende præsident, der med lidt god vilje kan opfattes som en krigserklæring til præsidenten – en påmindelse om, hvad journalistik og god tone er, og hvad pressekorpset forventer, herunder at præsidenten respekterer pressens arbejdsmuligheder og noget, der hedder »objektive informationer«.

Skrivelsen hjalp ikke. For dagen efter skideballen fra Spicer gik det galt igen, da en anden af Trumps rådgivere, Kellyanne Conway, på TV kaldte den et forsøg på at give pressen »alternative fakta«. Og det var journalisterne i Det Hvide Hus ikke vant til.

Det er et begreb, der indtil søndag kl. 10.37 amerikansk tid ikke eksisterede blandt journalister. Der var fakta, og de var hverken alternative eller falske. De kunne være vinklet, også skarpt, men de var grundlæggende funderet i en tro på, at verden er rund og ikke flad. Men det var altså indtil 10.38 – et minut efter, at Kellyanne Conway på NBCs program »Meet The Press« havde lanceret begrebet, som om det var det naturligste i verden. Det nye begreb sank ind i studieværten Chuck Todds journalistiske hjerne. Han røg op ad stolen og nærmest råbte »Alternative fakta?!«. For han troede ikke, at han hørte rigtigt. Men den var god nok, og så blev der travlt blandt journalisterne i Det Hvide Hus. Alle blev trommet sammen, og skrivelsen, der blev sendt den 16. januar, blev gensendt til Trump.

Hvis man holder Det Hvide Hus’ klager ud i strakt arm, så bunder Trump og hans administrations rubricering af den næsten samlede presse for at være løgnagtig i, at de finder, at medierne helt overordnet blot er ude på at delegitimere hans præsidentskab.

I deres forståelse har de traditionelle medier aldrig accepteret Trump – hverken før eller efter han vandt valget i november – men blot udråbt ham som alt fra en pauseklovn til en sexist. Deres frygt er, at pressen tilbagevendende vil stille spørgsmål ved hans legitimitet – og det ikke mindst efter at hans modkandidat, Hillary Clinton, samlet fik næsten tre millioner flere stemmer ved valget, men hvor Donald Trump alligevel vandt på grund af det særlige amerikanske valgsystem.

Ifølge Trumps team er der tale om en hetz, der må stoppe nu, hvor han er blevet præsident. Og derfor vil teamet løbende gå op imod de traditionelle medier ved at fremlægge »alternative fakta«. Altså sådan som Spicer gjorde under sin første pressebriefing i lørdags.

Det Hvide Hus’ stabschef, Reince Priebus, forsvarer Spicer, der har været under hård kritik lige siden, og siger til Fox News, at medierne er »besat« af at underminere landets nye præsident.

»Vi vil ikke bare sidde på hænderne og lade det ske,« siger han.

Det var ellers Trump selv og derefter Spicer, der gjorde størrelsen på publikum til indsættelsen til et stort emne lørdag, efter at præsidenten selv først havde vurderet, at der nok var »halvanden million«.

Men Priebus siger nu, at det slet ikke handler om, hvor mange der mødte op til ceremonien fredag.

»Pointen er ikke mængden,« siger han. »Pointen er, at pressen forsøger at delegitimere denne præsident.«

Pressen fastholder omvendt, at den blot tjekker fakta og holder politikere, såvel præsidenten som alle andre, op på, om det, de siger til befolkningen, er rigtigt eller forkert.

Som i tilfældet Trump, der af pressen igen og igen har været under anklage for selv dels at opfinde og promovere såkaldt »fake news«, som han beskylder pressen for at stå bag.

Som da han for år tilbage begyndte at sige, at Barack Obama var en kenyansk muslim, der aldrig havde gået på Colombia University. Da han i et tweet sagde, at global opvarmning var »opfundet af og for kineserne for at gøre amerikansk produktion ikke-konkurrencedygtigt«. Da han sagde, at Hillary Clinton var for syg til at klare jobbet som præsident – hun »sover meget«. Og da han fik det udlagt som om, at hans republikanske modkandidat Ted Cruz’ far var involveret i et komplot for at myrde præsident Kennedy.

»Hvad lavede han sammen med Lee Harvey Oswald, kort før han blev skudt? Før skyderiet? Det er frygteligt,« sagde Trump i en episode af Fox & Friends.

Næste dag, efter at den havde rullet i medierne, forsvarede han sit udsagn: »Jeg henviste bare til en artikel; det har intet med mig at gøre.«

Men krigen mod medierne har været i gang længe og er gledet ind i det mest magtfulde rum i USA, Det Hvide Hus’ mikroskopiske presselokale, hvor de 49 journalister ikke er vant blive frataget dagsordenen. Derfor lyder det også lidt desperat i skrivelsen, at det er de 49 personer og deres medier, der bestemmer, hvad der skal i avisen, radioen og i TV. Ikke præsidenten.

Sådan går det næppe i disse sociale medie-tider. Og derfor er det værd at holde øje med denne magtkamp. For lige nu er det uklart, hvem der vinder på den lange bane.

Læs mere Busines side 10

Kristian Mouritzen og Michael Bjerre er Berlingskes journalister i Washington DC.