Det skriver de danske avisledere på den store valgdag

De fleste lederskribenter ser Hillary Clinton som den bedst egnede til at samle de uenige amerikanere.

Foto: STAFF

En bemærkelsesværdig amerikansk valgkamp er ved at være ved vejs ende. Når amerikanerne tirsdag vælger landets næste præsident, er det efterfølgende tid til at forenes.

Det er et af de gennemgående budskaber, som de danske avisers ledere sender afsted på dagen for det amerikanske valg.

Under overskriften "Madame President" skriver Politiken, at Hillary Clinton er det eneste rigtige valg for amerikanerne.

- Det er ikke alene, fordi alternativet Donald Trump er lige dele afskyeligt og urovækkende. Hillary Clinton kan blive USA en fremragende og fremsynet præsident, og der har sjældent tidligere været større behov for det, skriver avisens lederskribent og fortsætter:

- USA er splittet på kryds og tværs, fra top til bund. Alt det, den ene kandidat kæmper for, er stort set alt det, den anden vil bekæmpe.

I Dagbladet Information står der, at Donald Trumps og demokraten Bernie Sanders' fremtrædende rolle i valgkampen viser, at systemet er modtageligt over for vælgernes ønske om forandring.

Den forandring får Clinton svært ved at levere med sin politik, står der.

- Men man bør ikke forklejne den omstændighed, at Hillary Clinton vil blive den første kvindelige præsident, ej heller at hun har viet hele sit voksne liv til public service, står der i lederen.

Kristeligt Dagblad sammenligner valget i 2016 med valget for otte år siden. Dengang blev Barack Obama valgt på et løfte om forandring og håb.

- Når amerikanerne i dag går til valg for at vælge Obamas efterfølger, har et andet ord fortrængt håbet: Frygt, står der i avisen, der også konstaterer, at "USA er mere splittet end nogensinde før siden den amerikanske borgerkrig".

I Jyllands-Postens leder langes der ud efter begge partiers kandidater.

- Et valg bør i ethvert demokrati være en festdag, men ingen bør misunde amerikanerne det valg, som de i dag skal træffe, står der i avisen.

- Af de 165 millioner amerikanere, der kunne stille op som præsidentkandidater, er det ganske enkelt ufatteligt, at vi står tilbage med de to, som de fleste helst ville være foruden, skriver lederskribenten.

Ekstra Bladet bruger lederpladsen på at kritisere Donald Trump.

- Et land, der er befolket af indvandrere, hvor Trump pludselig vil stoppe indvandring. Det virker jo i sig selv absurd. Men latinoerne ? Trump kaldte dem voldtægtsforbrydere og narkohandlere ? tjekkede ind og besluttede sig for at stemme denne gang. Lincoln ville have smilet, står der i avisen.

/ritzau/