»Det er ikke nok at sende vores tanker og bønner til ofrene«

USAs præsident Barack Obama giver hele det amerikanske samfund en opsang for at have truffet et aktivt politisk valg, som får masseskyderier til at ske igen og igen. Se hele talen her.

USAs præsident Barack Obama holder tale efter skoleskyderiet i Roseburg, Oregon. Fold sammen
Læs mere

»There has been another mass shooting in America ...«  Der er igen sket et masseskyderi i USA.

Sådan indleder USAs præsident Barack Obama sin tale efter skoleskyderiet i den lille by Roseburg i Oregan, hvor 10 mennesker blev dræbt og syv blev såret.

Det er det 294. masseskyderi i USA alene i år, viser tal fra hjemmesiden Mass Shooting Tracker.

»Endnu et samfund er sønderknust. Samfund overalt i USA må nu genleve deres egen smerte,« sagde præsident Obama efter at have nævnt de familier i Roseburg, som nu er ramt af tragedie.

"This is a political choice that we make to allow this to happen every few months in America. We collectively are answerable to those families who lose their loves ones because of our inaction. When Americans are killed in mine disasters, we work to make mines safer. When Americans are killed in floods and hurricanes, we make communities safer. When roads are unsafe, we fix them to reduce auto fatalities. We have seatbelt laws because we know it safes lives. The notion that gun violence is somehow different—that our freedom and our Constitution prohibits any modest regulation of how we use a deadly weapon, when there are law-abiding gun owners all across the country who could hunt, and protect their families, and do everything they do under such regulations—doesn't make sense." —President Obama on the shooting in Roseburg, Oregon: http://go.wh.gov/7Gk8Eh #UCCShooting

Posted by The White House on 1. oktober 2015

»Som jeg sagde for nogle måneder siden og nogle måneder før da. Som jeg har sagt hver eneste gang og nu må sige igen: Vores tanker og bønner er ikke nok. Det er ikke nok! Vores tanker og bønner kan ikke udtrykke den smerte, sorg og vrede, vi føler. Og de gør intet for at forhindre et nyt blodbad i at ramme et andet sted i USA. Næste uge eller om nogle måneder,« sagde Obama, der har langet voldsomt ud efter våbenlobbyen i USA, der gør alt for at forhindre begrænsninger i retten til at eje og bære våben.

»Vi ved endnu ikke, hvor denne person gjorde det, han gjorde. Men jeg tør godt sige, at alle der begår en sådan udåd har en sygdom. En sygdom i hjernen. Men vi er ikke det eneste land i verden, som har borgere med mentale sygdomme, som ønsker at skade andre mennesker«, sagde Obama, der dermed anerkender at håndteringen af psykisk sygdom har betydning for masseskyderierne. Men ikke den afgørende betydning, som nogen mener.

» Vi er det eneste udviklede land her på kloden, som ser den her slags masseskyderier med få måneders mellemrum. Vi er det eneste udviklede land på jorden, der ikke har tilstrækkelige og fornuftige våbenlove -  ikke engang når vi mødes af gentagne masssedrab.. For på en eller anden  måde er det blevet dagligdag. Vi mærker det ikke længere,« sagde præsidenten og fortsatte med sit angreb på våbenlobbyen.

»Jeg tør slet ikke tænke på de pressemeddelelser og reaktion, der er ved at blive rullet ud: "Vi har brug for flere våben, vil de sige. Ikke færre." Men er der efterhånden nogen, der tror på det? Der er masser af ansvarlige våbenejere her i landet, som ved, at det ikke er sandt. Vi ved, at de fleste amerikanere forstår, at vi må ændre på våbenlovene - det gælder også flertallet af ansvarlige våbenejere,« sagde præsidenten og henviste til reaktioner i andre lande, der rammes af skoleskyderier.

Læs Obamas tale i tekst (engelsk) på Whitehouse.gov

»Vi ved, at andre lande som reaktion på et enkelt masseskyderi har kunnet gennemføre våbenlove, der har fået massskyderier til stort set at forsvinde. Venner og allierede som Storbritannien og Australien. Så vi ved, det kan lade sig gøre. Det er et politisk valg, at vi lader dette ske igen og igen. Vi er kollektivt ansvarlige over for de familier, som mister deres kære på grund af vores mangel på handling. Når amerikanere dør i en mineulykke, arbejder vi på at gøre minerne sikrere. Når amerikanere dør i oversvømmelser eller orkaner, sikrer vi samfundene. Vi har love om sikkerhedsseler, fordi vi ved, det redder liv.
Det giver ingen mening at holde fast i, at skyderier er anderledes. Der findes ansvarlige våbenejere derude, som ved at de både kan gå på jagt og forsvare deres hjem selv med den beskedne begrænsning af våbenlovene, som er nødvendig,« sagde Obama, der opfordrede alle amerikanere til at lægge pres på deres politikere for at overtale dem til et nyt synspunkt på våbenlovene.