Dansk fremstød fortsætter trods uro

I Iran syder vreden mod Saudi-Arabien både på regeringskontorerne, på gaden og i avisspalterne. Men det stopper ikke udenrigsminister Kristian Jensen og den danske handelsdelegation i landet.

Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, hilser på Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen. Kristian Jensen er i Iran for at gøde jorden for dansk eksport og samhandel, når sanktionerne mod landet hæves i slutningen af denne måned. Foto: Abedin Taherkenareh
Læs mere
Fold sammen

TEHERAN: Der er nogle ting, man ikke kan planlægge sig ud af.

Bedst som udenrigsminister Kristian Jensen (V) og en større dansk handelsdelegation tog til Iran for at gøde jorden for dansk eksport og samhandel, når sanktionerne mod landet hæves – og i ministerens tilfælde naturligvis også for at tale politik – blussede striden mellem landet og ærkefjenden Saudi-Arabien op, da sidstnævnte lørdag henrettede 47 mennesker, herunder det shiamuslimske koryfæ Nimr al-Nimr trods adskillige advarsler fra Iran.

Foruden advarsler om guddommelig straf fra Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, reagerede demonstranter mere håndgribeligt ved at storme Saudi-Arabiens ambassade i Teheran og angribe konsulatet i Mashhad. Begge steder tog demonstranterne brandbomber i brug.

Opstandelsen forhindrede dog ikke Kristian Jensen i at gennemføre sit tætpakkede program i går, om end en høflighedsvisit hos præsident Rouhani er rykket til i dag.

En ældgammel splittelse

Dagen lang talte udenrigsministeren med topfolk i den iranske regering, og selv om der blev talt meget om gensidig gevinst ved øget samhandel, var Saudi-Arabien et uomgængeligt emne. På spørgsmålet om, hvor meget man skal lægge i uroen, svarede han:

»Man skal selvfølgelig være opmærksom på striden – ikke kun henrettelserne og ambassadeafbrændingerne – men den strid, der er mellem to parter om kontrol og indflydelse i hele Mellemøsten. Det er jo også den gamle strid mellem sunnier og shiaer, der påvirker hele regionen.«

Det sidste mente også en af Kristian Jensens værter i tirsdagens program, omend han anskuede problemet fra en noget mere ensidig vinkel.

Akbar Rafsanjani er som formand for det magtfulde Fremskyndelsesrådet og viceformand for Ekspertforsamlingen, der vælger landets religiøse leder, en af Irans absolut mest indflydelsesrige politikere. Han var desuden Irans præsident 1989-1997.

Da talen under mødet med den danske udenrigsminister faldt på terrororganisationer som Islamisk Stat og Boko Haram, trak Rafsanjani en lige linje tilbage til den ældgamle splittelse mellem sunni- og shiamuslimer.

»Disse bevægelser har farlige ideer. De mener, at det er legitimt at dræbe shiaer,« sagde han og gjorde det klart, at Saudi-Arabien efter hans mening ikke var stort bedre, med henvisning til, at kongedømmet har forsøgt at vælte den iranske regering siden den islamiske revolution i 1979.

Iran har interesse i stabilitet

Hos høj som lav er vreden vendt mod Saudi-Arabien, og det er ikke nu, den danske handelsdelegation skal reklamere for store projekter i kongedømmet.

Men de seneste dages uro får ikke Kristian Jensen til at ryste på hånden i forhold til de danske planer om øget samhandel med Iran.

»Jeg tror, at man godt ved, at for at få en stabil fremtid er samarbejde afgørende. De folk, jeg har mødtes med i dag, har jo også været helt i øvrste lag, og det er, tror jeg, et udtryk for, at Iran har interesse i stabilitet og samarbejde.«

De fleste sanktioner mod Iran forventes hævet i anden halvdel af januar. I dag underskrev den iranske regering et såkaldt forståelsesmemorandum, forfattet at EKF, Danmarks Eksportkredit, der skal gøre samhandel mellem Iran og Danmark lettere.