Kommer det store shia-sunni brag nu?

Både Saudi-Arabien og Bahrain har afbrudt de diplomatiske forbindelser med Iran. Men ender det i direkte militær konfrontation? Berlingskes mellemøstkorrespondent ser på, hvad der taler for et ja og et nej.

Læs mere
Fold sammen

JERUSALEM: Saudi-Arabiens henrettelse af den shiamuslimske ayatollah Nimr al-Nimr, og den efterfølgende iranske afbrænding af kongestyrets ambassade i Teheran, har medført en diplomatisk krise mellem Iran og Saudi-Arabien. De to lande fører allerede indirekte krig mod hinanden gennem interessegrupper i Syrien og Yemen. Spørgsmålet er, om den seneste eskalering blot er endnu en politisk markering i et anspændt forhold, eller om det medfører militær eskalering?

Hovedargumenterne for, at den politiske krise kan føre til krig, er:

1. Både Iran og Saudi-Arabien vil få vanskeligt ved at dæmpe den fjendtlige retorik nu, hvor de diplomatiske bånd ikke eksisterer. Sandsynligheden for hævnangreb fra begge sider via interessegrupper i regionen er steget voldsomt, og enhver episode kan bringe begge parter til det punkt, hvor de er nødt til at gengælde militært.

2. Saudi-Arabiens frygt for iransk dominans i regionen og især Irans seneste fremgang i Syrien betyder, at kongedømmet i stigende grad føler sig presset.

Dermed øges chancen for, at drastiske midler tages i brug. Med atomaftalen mellem Iran og 5 plus-1-landene føler Saudi-Arabien, at de kommende år er afgørende for at bremse Irans fremstormende regionale dominans.

3. Iranske statsborgere vil højst sandsynligt blive udelukket fra at udføre pilgrimsfærd til de hellige steder i Mekka og Medina de kommende måneder. Dette kan komplicere situationen yderligere og medføre en stribe af nye episoder, der optrapper situationen mellem de to lande.

Hovedargumenterne for, at de mangeårige spændinger ikke vil udvikle sig til en reel krig, men derimod blive en ny slags status quo mellem Saudi-Arabien og Iran, er:

1. Ingen af de to lande har råd til at bekrige hinanden i øjeblikket.

Iran har netop fået åbnet op for international anerkendelse efter mange års sanktioner. Landets hovedinteresse er i øjeblikket at præge krigen i Syrien og få mere indflydelse i Irak, foruden etablering af økonomisk stabilitet.

Saudi-Arabien er ramt af de lave oliepriser og kan økonomisk set ikke holde til at kaste sig ud i en krig med Iran, der kan blive lang.

2. Rusland har allerede meldt sig som mulig mægler mellem Iran og Saudi-Arabien, og USA vil også gå langt for at forhindre en krig, der både vil smadre atomaftalen med Iran og få indflydelse på oliepriser og handel, og trække andre lande ind i en stor regional krig. Det internationale diplomati vil agere med en helt anden intensitet end i Syrien, hvis Iran eller Saudi-Arabien nærmer sig en krigserklæring. Set fra Rusland og USAs synspunkt vil en krig mellem Iran og Saudi-Arabien skabe regionalt og internationalt kaos i lang tid fremover, og bør derfor undgås.

3. Krigene i Syrien og Yemen holder både Iran og Saudi-Arabien travlt optaget i øjeblikket. Ingen af parterne har kapacitet til at føre endnu en krig. Og begge landes umiddelbare interesse er at bevare forholdet til Vesten samtidig med, at man hver især værner om sine regionale interesser. Så længe et direkte angreb på enten Saudi-Arabien eller Iran ikke finder sted, vil begge lande være i stand til at undgå krig.