Da Trump pludselig lukkede for grænserne til i USA

Borgere fra syv muslimske lande og flygtninge blev lørdag stoppet ved grænsen til USA, og fire af Googles medarbejdere og en Oscar-nomineret instruktør kan ikke komme til USA. Iran svarer igen ved at blokere amerikanske statsborgere, og Frankrig, Tyskland og Tyrkiet kritiserer Trump skarpt.

Trumps indrejseforbud førte lørdag til protester blandt andet her ved JFK International Airport. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Trump har lukket USAs grænser for borgere fra syv muslimske lande og for syriske flygtninge.

På Twitter og andre sociale medier kan man læse beretninger om borgere fra de pågældende lande, som er blevet stoppet og tilbageholdt i amerikanske lufthavne eller afvist i afgangslufthavnene. Også selv om de har et visa eller et såkaldt Green Card, som giver dem permanent opholds- og arbejdstilladelse i USA, for Trumps dekret suspenderer begge dele.

To irakere ankom eksempelvis natten til lørdag til JFK-lufthavnen i New York, og den ene af dem havde arbejdet som tolk for den amerikanske regering i Irak i ti år, bl.a. for den amerikanske hær, og den anden ankom for at slutte sig til sin kone, som allerede var i USA og arbejdede der, oplyser New York Times. Begge mænd blev tilbageholdt ved deres ankomst til JFK, og borgerretsgrupper sendte straks advokater ud for at hjælpe dem. Advokaterne fik lørdag aften dansk tid den ene mand - tolken - løsladt. Han kom grædende ud af lufthavnensbygningen sammen med sine advokater. Over for de forsamlede journalister og demonstranter viste han, hvordan grænsevagterne havde lagt hans hænder i håndjern bag på ryggen, og han sagde: »Hvad har jeg gjort dette land? De lagde mig i håndjern ... ved I hvor mange soldater, som disse hænder har rørt ved,« sagde han og holdt sine hænder op, skriver New York Times. Tolken havde været tilbageholdt i lufthavnen i 19 timer.

En af advokaterne fortalte, at han havde bedt en grænsevagt om at komme til at tale med den person, som havde ansvaret for situationen.

»Spørg Mr. Trump,« svarede vedkommende ifølge avisen.

Andre steder hørte man lignende historier, bl.a. også fra lufthavnen i Dubai, hvor iranske statsborgere, som boede i USA, var i limbo. De var rejst fra USA, men kunne ikke vende tilbage, og de kunne heller ikke rejse til Iran, fordi de var politiske dissidenter. Og Trumps forbud gælder høj og lav. Hvis den iranske instruktør Asghar Farhadi f.eks. havde tænkt sig at komme til Oscar-overrækkelsen i næste måned, så må han nu opgive det, bekræftede hans talsmand. Farhadi har tidligere vundet en Oscar og er nomineret for sin film »Sælgeren.«

Trumps forbud gælder borgere fra Syrien, Iran, Irak, Yemen, Somalia, Libyen og Sudan, og hans inderejseforbud gælder foreløbigt for 90 dage, mens hans forbud mod indrejse for syriske flygtninge gælder på ubestemt tid. Forbuddet gælder også statsborgere, som har dobbelt statsborgerskab, f.eks. en iransk-dansk eller syrisk-dansk statsborger. Trumps ordre giver mulighed for enkelte undtagelser fra forbuddet.

»I dag løber tårerne ned ad kinden på Frihedsgudinden,« sagde den demokratiske gruppeformand i Senatet, Chuck Schumer, og udenrigsministrene fra både Tyskland og Frankrig kritiserede også skarpt præsident Trumps forbud. Og i Iran indførte regeringen et øjeblikkeligt og gengældende indrejseforbud for amerikanske statsborgere. »Præsident Trumps indrejseforbud for muslimer er en fornærmelse mod muslimer alle steder og især i Iran,« lød det i en erklæring, og »det er en gave til ekstremister alle steder.«

Præsident Trump fik en betinget støtte i form af tavshed fra den britiske premierminiister, Theresa May. Hun har netop afsluttet et varmt besøg hos Trump i Washington, og under et pressemøde i Ankara sagde hun lørdag, at »den amerikanske immigrationspolitik er en sag for USA.« På samme møde gik den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, i rette med både hende og hendes allierede, Donald Trump. »Ingen forlader deres hjem uden grund, de kommer her for at redde livet, og vores døre er åbne, og vi vil gøre det igen. Mure løser ingen probemer. Hvis nogen er i nød, så giver du dem en hjælpende hånd,« sagde Yldirim, hvis land normalt er i vestlige medier på grund af menneskeretskrænkelser, men som også har taget imod knap tre mio. flygtninge fra Syrien.

Den svenske udenrigsminister udtrykte ligeledes bekymring over den amerikanske fremgangsmåde. Lørdag aften var der ingen reaktion fra statsminister Lars Løkke Rasmussen og udenrigsminister Anders Samuelsen.

Wall Street Journal oplyser, at mange amerikanske virkersomheder protesterer mod loven, bl.a. Google og Facebook, fordi loven rammer deres medarbejdere fra de pågældende lande. Googles chef, Sundar Pichai, oplyste til Wall Street Journal, at Google har 200 medarbejdere fra landene. De ville nu ikke kunne rejse på familiebesøg eller på forretningsrejse i landene, og fire af dem befinder sig p.t. uden for USA, og det er tvivlsomt, om de kan komme tilbage på arbejde.

Chefen for Facebook, Mark Zuckerberg, skrev på sin Facebook-side:

»Vi skal sørge for sikkerheden her i landet, men vi skal gøre det ved at fokusere på mennesker, som udgør en trussel.«

Den republikanske kongresformand, Paul Ryan, roste derimod præsident Trumps hårde linje. »Vi skal have styr på hvem, der kommer ind i landet, og det har præsident Trump ret i,« sagde han i en udtalelse.

Huffington Post har talt med immigrationsadvokater, som oplyser, at de råder klienter fra de syv lande til ikke at forlade USA, ikke engang på badeferie i Mexico eller til Niagara Falls i Canada.

Medier som New York Daily News peger på, at Trumps dekret ikke gælder de fire muslimske lande, som Trump Organization gør forretninger i, bl.a. Saudi Arabien og Emiraterne. På trods af, at flertallet af 9/11 terroristerne kom fra de lande.

 

Opdateret søndag eftermiddag med rubrikken »Da Trump pludselig lukkede for grænserne til i USA«