Trump vil modtage kristne i stedet for muslimer: »Vi vil ikke have dem her«

Donald Trump prioriterer med ny flygtningepolitik at modtage kristne i USA i stedet for muslimer.

Trump opfylder nu sit valgløfte om at at forbyde muslimske flygtninge indrejse til USA, »indtil vi ved, hvad fanden der foregår«. Målet er at forhindre potentielle terrorister at komme til USA. EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Douliery
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Muslimske flygtninge skal på ordre fra Donald Trump forbydes indrejse i USA, mens kristne flygtninges indrejse til landet opprioriteres.

Præsidenten underskrev fredag en bekendtgørelse om at suspendere alle flygtninge indrejse til USA i 120 dage, indtil et nyt system er plads for at kunne sikkerhedskontrollere flygtninge fra en række muslimske lande bedre og for i stedet at give forhåndsret til minoriteter såsom kristne. Målet er at kontrollere bedre for ”radikale islamistiske terrorister”.

“Vi vil ikke have dem her,” sagde Trump, da han fredag underskrev bekendtgørelsen under en ceremoni i Pentagon.

"Vi ønsker kun dem ind i vores land, som vil støtte vores land og elsker vort folk dybt."

I et interview med ´Christian Broadcasting Network´ fredag blev Trump spurgt, om han ville prioritere forfulgte kristne i Mellemøsten som flygtninge, hvilket han bekræftede med et klart "Ja”.

"De har været grueligt behandlet," sagde han til stationen.

"Vidste du, at for en kristen fra Syrien har det været umuligt - eller i hvert fald meget svært - at komme ind i USA? Hvis du var muslim, har du kunne komme ind, men hvis du var kristen, har det været næsten umuligt. Og grunden til, at det er så uretfærdigt (…), er, at de huggede hovedet af alle, men endnu mere af de kristne. Og det synes jeg, er meget, meget uretfærdigt (…) Så skal vi hjælpe dem."

Overskriften på præsidentens ordre er “Beskyttelse af Nationen fra Udenlandske Terroristers indrejse til USA”. De altdominerende muslimske lande, der omfattes af det nye midlertidige indrejseforbud, kommer fra syv lande: Irak, Iran, Syrien, Yemen, Sudan, Libyen og Somalia.

Allerede under den tidligere præsident Barack Obama blev USA's indvandringspolitik strammet, men med fredagens tiltag opfylder Donald Trump sit gentagne løfte fra valgkampen om at indføre ”ekstrem sikkerhedskontrol” af flygtninge og indvandrere, herunder ikke mindst muslimer.

Mens tilhængere af en strammere indvandringspolitik jubler, beskriver flygtningeadvokater Trumps tiltag som umenneskeligt.

"Forbuddet mod flygtninge vil på alvorlig vis lamme USAs flygtningeprogram og efterlade tusinder, der står over for livstruende fare uden humanitær beskyttelse," siger Greg Chen, direktør for Foreningen for Amerikanske indvandringsadvokater, til Washington Post.  "Denne politik gør ikke USA mere sikker. Den viser svaghed og trækker vores nation fra en position som global leder, når så mange flygtninge har så hårdt brug for beskyttelse."

I samme avis lyder det fra chefen for ´International Rescue Committee´ (IRC), den tidligere britiske udenrigsminister David Miliband, at præsidentens beslutning er “skadelig og forhastet”, da det som flygtning vil blive sværere at komme til USA end noget andet land.

I forvejen tager USA i for hold til mange lande i Europa forholdsvist få flygtninge – 100.000 om året. Men ifølge ordren vurderes antallet at kunne halveres til det halve.

Omkring 11 millioner syrere er i dag fordrevet fra deres hjem, siden krigen brød ud i 2011. Næsten fem millioner er registreret som flygtninge, mens 6 millioner er internt fordrevne.