Clinton har tabt den første »sikre stat« - og er bagud i endnu en

Demokraterne har tabt den ellers traditionelle demokratisk højborg Wisconsin og er bagud på en anden hjemmebane, nemlig i Michigan. Resultatet her kan ende med at afgøre valget.

Dagen inden valgdagen var Donald Trump i Michigan, nærmere bestemt Devos Place i Grand Rapids, hvor han holdt et af sine sidste rallys inden afgørelsen. Det kan vise sig at være tid godt givet ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

Det er ikke kun de traditionelle svingstater, der er spænding om ved det amerikanske valg.

Også flere af de ellers traditionelle demokratiske stater kan skifte hænder i løbet af morgenen.

Det gælder for Wisconsin, som Hillary Clinton netop har tabt. Det sker efter, at staten i en årrække har været en traditionel demokratisk højborg, en såkaldt »blue wall« med henvisning til demokraternes blå partifarve. Wisconsin har 10 valgmænd.

Også i den traditionelle demokratiske stat Michigan - ligeledes i den nordlige del af USA - er Clinton bagud. Og netop denne stat ser nu ud til at komme til at spille en helt afgørende rolle.

Tre »demokratiske« stater i spil

På nuværende  tidspunkt fører Trump snævert med 48,6 procent af stemmerne mod Clintons 46,3 procent i Michigan. Knap 48 procent af stemmerne er på nuværnede tidspunkt talt op. Michigan har 16 valgmænd.

Og også på en tredje hjemmebane - i Pennsylvania, ligeledes i det nordlige USA - er Clintons forspring langt fra så massivt, som demokraterne havde forventet, og også denne stat er derfor fortsat i spil.

I Pennsylvania fører Clinton endnu, men kun med 49,2 procent mod Trumps 47,3 procent. 77 procent af stemmerne er her optalt, og staten har i alt 20 valgmænd.

Trump appellerer til de hvide arbejdere

De nervepirrende optællinger i de tre stater og muligheden for, at de efter dette valg vil være republikansk territorium skyldes i høj grad befolkningssammensætningen i staterne.

I alle tre tilfælde er der nemlig en stor andel af hvide arbejdere blandt vælgerskaren - og de hvide arbejdere har Trump gennem hele valgkampen appelleret til og haft tag i.

Observatører er allerede på nuværende tidspunkt ude med riven efter Clinton og kritiserer hende for at have givet for lidt fokus til de usikre stater.

Trump har allerede overrasket i flere stater - blandt andet har han fundet svingstaterne Florida, Ohio, North Carolina - og nu også Wisconsin - og har ifølge New York Times nu hele 95 procent chance for at blive USAs næste præsident.