I Fairmont skåler man på Trump og venter på, at kulminerne åbner igen

USA-valg: Den lille by Fairmont i West Virginia vidste det godt. Trump bliver præsident. Og hvis ikke det sker, så har nogen stjålet valget

TOPSHOT - Supporters of Republican presidential nominee Donald Trump react to early poll results during election night at the New York Hilton Midtown in New York on November 8, 2016. / AFP PHOTO / Mandel NGAN Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FAIRMONT: Byen i staten West Virginia har et slogan, der minder om Trumps »Make America great again«. Her siger de »Make the coalmines great again«. George Slope har aldrig været i tvivl om, at republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, bliver USAs 45. præsident.

»Er du overrasket. Det er vi ikke. Det er klart, at man ikke kan vælge en som Hillary Clinton. Hun har aldrig gjort andet end at rage til sig«, siger han, da Berlingske møder ham på et af valgstederne i den lille by Fairmont i West Virginia - et af de områder, der er hårdt ramt af nedlæggelsen af kulminerne i området.

Det er selve valgdagen , og det er kun en time efter, at valgstederne i byen er lukket. Men det tager ikke lang tid, før stemmerne er talt op, og Trump er erklæret for sejrherre i West Virginia. . Så sikkert vandt Trump denne stat, der er USAs fattigste med lokale arbejdsløshedstal, der er over 30 procent på grund af nedlæggelsen af kulminerne.

Byen ligger fjernt fra østkystens prangende byer. Men alligevel er holdningen i byen, at det var dem, der så potentialet i Trump først, og at folk i Washington alligevel aldrig nogensinde har forstået deres problemer og heller ikke kommer til det.

»Trump viste os fra starten af, at han var klar over, hvad det drejede sig om. Kulminerne er liv og død for os, og det er os, der skal få USA på fode igen. Det gør vi ved at få stålværkerne og kulminerne tilbage igen«, siger han.

Selv har han været arbejdsløs i et år, og han giver intet for Clinton, som ophidsede folk i staten med at gå ind for vedvarende energi. »Har hun aldrig hørt om ren kulenergi«, spørges der om her i kulstaten, som er nabo til en række stålstater, hvor arbejdsløsheden også er stor.

Så Trumps overraskende valgresultat kommer ikke som bag på beboerne i Fairmont. Her giver man ikke noget for menneskeskabte klimaforandringer. Man mener, at kul vil være en del af USAs energiforsyning i 1000 år endnu, som Trump selv er kommet til at sige. Og Trump er helten, fordi han »engang for alle har gjort op med Washingtons hykleri på energiområdet«.

»Barack Obama har skadet os med sit miljøsnak, og når du har set tusinder af mennesker gå fra hus og hjem, så bliver du rasende. Når du opdager, at du ikke bliver taget alvorligt, så bliver du endnu mere rasende, og så er det godt, at vi har en person som Trump«, siger Peter Tomson, som Berlingske møder uden for en kaffebar kort efter midnat onsdag morgen.

Andre i byen er dog mere bange for, hvad der skal ske. De sorte, som udgør en del af byen. De er ganske vist også fattige, men det er dem, der har stemt på Hillary Clinton, fordi de er bange for Trumps »racisme«.

»Jeg var selvfølgelig ude at stemme. Det her er jo alvorligt, og jeg har aldrig troet, at Trump ville få det valg, han har fået«, siger Emilia, der arbejder på en af de lokale restauranter i byen. Men hun er i mindretal i et kulmineområde, hvor det er de hvide mænd og kvinder, der er i flertal. Og det er dem, der har stemt på Trump. Sammen med tilsyneladende mange, mange andre.