Chefanklager i Haag vil efterforske filippinsk narkokrig

Op mod 30.000 civile kan være dræbt på knap tre år som led i præsident Dutertes krig mod narko, siger ICC.

Utallige demonstrationer har fundet sted i protest mod præsident Rodrigo Dutertes såkaldte krig mod narko, hvor tusindvis af mennesker er blevet dræbt på grund af en formodning om, at de solgte eller brugte narkotika. Her er det pårørende til nogle af de mange dræbte i hovedstaden Manila. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bullit Marquez/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chefanklageren ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag har bedt domstolen om at indlede en efterforskning af Filippinernes såkaldte krig mod narko, der menes at have kostet titusinder af menneskeliv i det asiatiske land.

For tre år siden blev der indledt en forundersøgelse af krigen mod narko, som den filippinske præsident, Rodrigo Duterte, satte i gang i 2016.

»På baggrund af det arbejde har jeg grund til at tro, at drab, som er en forbrydelse mod menneskeheden, er blevet begået,« lyder det i en udtalelse fra chefanklager Fatou Bensouda.

Hun tilføjer, at drabene blev begået af regeringens sikkerhedsstyrker og vagtværn. Vagtværnene var en blanding af politifolk og civile, der blev betalt af politiet.

»Det totale antal civile, der er dræbt i forbindelse med krigen mod narko mellem juli 2016 og marts 2019, ser ud til at være mellem 12.000 og 30.000,« meddeler ICCs chefanklager.

Drabene »ser ud til at være begået i overensstemmelse med den filippinske regerings officielle politik,« lyder det i udtalelsen.

Bensouda sagde også for et halvt år siden, at der var grund til at tro, at der er begået forbrydelser mod menneskeheden i Filippinernes brutale klapjagt på formodede narkomaner og narkohandlere.

Menneskeretsgrupper har beskyldt præsident Duterte for at have opildnet til drabene. De mener også, at politiet har dræbt uskyldige og ubevæbnede mennesker og efterfølgende fået det til at se ud, som om de dræbte var narkomaner eller narkohandlere.

De beskyldninger har politiet og præsident Duterte afvist.

Filippinerne trak sig som medlem af Den Internationale Straffedomstol i 2019, efter at der havde lydt massiv kritik af de mange drab på åben gade.

Det får ifølge Bensouda ikke betydning i dette tilfælde, idet de forbrydelser, der er begået, skete før 17. marts 2019.

Det filippinske justitsministerium afviste mandag over for nyhedsbureauet Reuters at kommentere meldingen fra ICCs chefanklager.

Amnesty International betegner meddelelsen fra domstolen som »et længe ventet skridt« for at stoppe den blodige krig mod narko.

»ICCs intervention skal stoppe denne cyklus af straffrihed i landet og sende et signal til politiet og dem med bånd til politiet, som stadig udfører eller tillader disse drab, at de ikke kan undslippe at blive stillet til ansvar for de forbrydelser, de begår,« siger Amnestys generalsekretær, Agnès Callamard.

/ritzau/dpa