Tanker, bønner og forargelse i Europa: »Når Eriksen kæmper for sit liv, viser de hans utrøstelige kone«

Forfærdelse først og lettelse senere i fodboldeuropa, hvor en lang række kolleger sendte gode ord og tanker til Christian Eriksen efter hans uhyggelige kollaps. Men især briterne var samtidig vrede over TV-dækningen af de kritiske minutter og genoptagelsen af kampen.

Landsholdsspillerne i fodbold Thomas Delaney, Andreas Christensen og Jonas Wind skærmer for deres holdkammerat, Christian Eriksen, der er faldet livløs om på banen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Friedemann Vogel
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pludselig gik verden i stå. En verden og et Europa, der havde set så meget frem til fodbold-EM, at kampen mellem Danmark og Finland over alt på kontinentet blev fulgt med glubende appetit.

Men pludselig kunne det hele være lige meget.

På den spanske kanal Cuatro forsøgte de tidligere topspillere Fernando Morientes og Kiko Narváez i nogle lange minutter at finde ord, mens de danske spillere slog kreds om en bevidstløs Christian Eriksen.

»Det giver ingen mening overhovedet at tænke på at fortsætte kampen. Det eneste vi kan gøre, er at bede for Eriksen,« lød deres konklusion.

Kort efter viste Cuatro imidlertid en gengivelse af episoden, hvor den danske spiller pludselig falder om, hvilket vakte forargelse hos den tidligere dommer Benjamin Leander.

I Italien, hvor Christian Eriksen for nylig vandt mesterskabet med Inter, viste adskillige medier billeder af spillerens grædende kæreste, der bliver trøstet af Simon Kjær og Kasper Schmeichel.

De holdt sig heller ikke tilbage med at vise videoen af »Il memento drammatico«.

»Frygt i København. Eriksen falder om under Danmark-Finland og får hjerte massage på banen,« skrev la Repubblica i første omgang bekymret.

Heldigvis nåede de gode nyheder om, at Eriksen havde været bevidsthed, da han blev transporteret ud af Parken, hurtigt frem.

Og da danskerens agent kunne bekræfte, at han var uden for livsfare, kunne man næsten høre et lettelsens suk stige op fra hele kontinentet.

Samtidig flød de sociale medier over med reaktioner fra Eriksens kolleger.

Cristiano Ronaldo sendte »tanker og bønner« til danskerens og hans familie.

»Jeg er sikker på, vi snart mødes på banen igen, Chris. Stay strong,« skrev portugiseren.

Også Alessandro Del Piero, den italienske landstræner Roberto Mancini og danskerens klub, Inter, sendte opmuntrende ord.

Også i England, hvor Eriksen i en årrække spillede for Tottenham, var reaktionerne talrige.

Særlig hjerteskærende var det korte budskab fra Fabrice Muamba, der som Bolton-spiller i 2012 selv kollapsede under en kamp mod netop Tottenham: »Please God.«

Også Jesse Lingard, Mesut Özil, Allison Becker, Didier Drogba, Cesc Fabregas og mange, mange flere sendte bønner og tanker, mens den engelske landstræner, Gareth Southgate, aflyste et planlagt pressemøde i respekt.

Men ikke alt var gode vibrationer på den anden side af Nordsøen.

BBC blev efter en shitstorm på de sociale medier tvunget til at undskylde, at stationen viste billederne fra de uendelige minutter, mens Eriksen fik hjertemassage.

»De er altid hurtige til at klippe væk, når nogen løber ind på banen. Men når Eriksen kæmper for sit liv, viser de hans trøstesløse kone, mens han får hjertemassage. Skam jer,« skrev en vred seer.

Heller ikke den »overrumplende« beslutning om at genoptage kampen faldt i god jord hos The Guardian.

»På godt og ondt begynder kampen igen med Mathias Jensen som indskifter for Christian Eriksen,« skrev avisen i sin liveblog.

Til gengæld vakte de danske og finske fans' gestus i det lange intermezzo beundring flere steder på kontinentet.

»Dette er fodbold: Danske og finske fans i bevægende fællessang. Et smukt øjeblik i EM-turneringen,« skrev den spanske sportsavis Marca.

Smuk var også en gestus fra Christian Eriksens holdkammerat i Inter, Romelu Lukaku, der dedikerede sin scoring til 1-0 i Belgiens kamp mod Rusland til danskeren og erklærede ham sin kærlighed.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.