Burkina Faso har valgt ny præsident for første gang i 27 år

Roch Marc Kaboré har fået over halvdelen af stemmerne ved valget i det konfliktfyldte, afrikanske land.

Burkina Fasos første nye præsident i 27 år hedder Roch Marc Kaboré. Fold sammen
Læs mere
Foto: ISSOUF SANOGO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ouagadougou: Burkina Fasos nye præsident hedder Roch Marc Kaboré. Det oplyser Den Uafhængige Nationale Valgkommission sent mandag lokal tid ifølge AFP og Reuters.

Kaboré, der var en af i alt 14 kandidater ved valget, har opnået 53,5 procent af stemmerne. Det er nok til at undgå en anden valgrunde.

Samtidig har Kaborés nærmeste rival, den tidligere finansminister Zephirin Diabre, ifølge AFP erkendt sit nederlag.

Valget af den tidligere premierminister som præsident er en skelsættende begivenhed for det vestafrikanske land, der siden 1960, hvor det opnåede uafhængighed fra Frankrig, kun er blevet regeret af ledere, der har kuppet sig til magten.

Roch Marc Kaboré bliver den første nye leder af Burkina Faso i næsten tre årtier, efter at Blaise Compaore, der i 27 år var landets præsident, sidste år flygtede i eksil som følge af voldsomme demonstrationer rettet mod ham.

Men Kaboré er ikke noget uprøvet politisk navn i Burkina Faso. Han er tidligere premierminister i det vestafrikanske land, og han var under Compaore også præsident for landets nationalforsamling.

Efter i årevis at have været en del af Compaores CDP-parti stiftede han sidste år partiet People's Movement for Progress, MPP.

På trods af hans afstandtagen til det tidligere styre har kritikere advaret mod, at Kaboré blot vil blive mere af den samme skuffe.

De foreløbige resultater fra søndagens valg tyder dog på, at Roch Marc Kaboré har stor opbakning i den 13 millioner store befolkning.

Rivalen Zephirin Diabre får kun 29,7 procent af stemmerne, viser optællingen ifølge Den Uafhængige Nationale Valgkommission.

De resterende knap 17 procent af stemmerne fordeles ud over resten af kandidatfeltet.

- Valget foregik i fred og fordragelighed, hvilket viser befolkningens modenhed i Burkina Faso, siger Barthelemy Kere, formand for valgkommissionen, ifølge Reuters på et pressemøde.

Omkring 60 procent af de stemmeberettigede indbyggere i Burkina Faso gjorde brug af deres demokratiske stemmeret ved søndagens valg.

/ritzau/