Britisk regeringsprogram afsløret

For første gang nogensinde vil det britiske parlament fra nu af bestå af en koalition af Liberaldemokraterne og de Konservative. Og dele af regeringsprogrammet er allerede sivet ud til offentligheden.

Den nye britiske premierminister, David Cameron, indtog i aftes Downing Street. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af verdens mest berømte adresser, Downing Street 10 i London, får nyt navn på postkassen. Og den nye Konservative premierminister David Cameron er allerede trukket i arbejdstøjet sammen med kollegaen fra Liberaldemokraterne, Nick Clegg.

Allerede få timer efter, de to partier i går endeligt blev enige om at danne en koalitionsregering, kom det i nat frem, hvad de under de seneste dages intensive forhandlinger er fundet frem til.

Briternes krydser ved parlamentsvalget i torsdags pegede ikke på et enkelt parti som vinder, hvad der ellers er sædvane i kongedømmet. Liberaldemokraterne var dermed tungen på vægtskålen, der altså til sidst valgte det siddende regeringsparti arbejderpartiet Labour fra og i stedet de Konservative til. 

Nødbudget klar snart

Indenfor 50 dage vil den nye regeringskoalition have et nødbudget for den britiske stat klar. Det vil blandt andet betyde en besparelse på 6 milliarder pund blot i år (52 milliarder kroner). Det skriver den britiske nyhedstjeneste BBC ifølge højtstående kilder hos de Konservative.

Begge partier har været meget optaget af at finde en hurtig løsning på Storbritanniens økonomiske problemer. Omvendt har en af de helt store knaster været tilgangen til EU.

Men partierne er ifølge BBCs kilder blevet enige om at afholde afstemning, hvis der skal overføres flere vigtige opgaver til EU, og de ellers meget pro-EU Liberaldemokrater er gået med til ikke at forsøge at få indført fællesvalutaen euro, mens denne regering sidder.

Liberaldemokraterne er ligeledes gået med til at skære i antallet af ikke-europæiske immigranter.

Ifølge BBCs kilder er Liberaldemokraternes krav om en særlig skat på ejendomme til over 2 millioner pund (17 millioner kroner) droppet i bytte for, at de Konservative ikke fik gennemført deres ønske om at hæve tærsklen for arveskatten til beløb over 1 million pund (8,7 millioner kroner.)

Valgformen skal ændres

Samme kilder fortæller, at parterne har lagt planer for en fast regeringsperiode på fem år, således at næste valg først bliver til maj 2015. En reform af selve det britiske valgsystem skal der inden da også stemmes om.

Et løfte som både De Konservative og det nu aftrådte regeringsparti Labours leder Gordon Brown lokkede Liberaldemokraterne med under de seneste dages usikkerhed om, hvilket af de store klassiske britiske partier, der kunne sikre sig magten ved hjælp af Liberaldemokraterne.

Da parterne kort før midnat brød op, forsøgte den ny konservative premierminister at overbevise skeptiske vælgere, der havde stemt på Liberaldemokraterne, om, at han ville dem det bedste:

- Denne aften kan jeg forestille mig, at I har mange spørgsmål. Måske tvivler I også på den måde, den nye regering har arrangeret sig... Men jeg kan forsikre jer om, at jeg ikke ville have begivet mig ind i denne her aftale, medmindre jeg virkelig var overbevist om, at det sikrer en unik mulighed for at skabe de forandringer, både I og jeg tror på, sagde den ny premierminister David Cameron.