Britisk nødhjælpsorganisation erkender køb af sex under jordskælvskatastrofe

Oxfam fremlægger dele af syv år gammel rapport, som skulle dokumentere påstand om, at organisationens landechef købte sig til sex i Haiti, en 17-årig tysk kvindelig IS-tilhænger er idømt fængselsstraf i Irak, og så er Danmarks første OL-deltager i halfpipe endt i bund. Få overblik over nattens nyheder.

Det er ifølge Reuters første gang, at Oxfam direkte forholder sig til beskyldninger mod den forhenværende landechef Roland Van Hauwermeiren. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDRES MARTINEZ CASARES

Oxfams tidligere landechef for Haiti, Roland Van Hauwermeiren, erkendte i 2011, at han havde købt sex af prostituerede i forbindelse med den britiske organisations nødhjælpsindsats efter en jordskælvskatastrofe i Haiti i 2010.

Det fremgår af en intern undersøgelse, som Oxfam ifølge nyhedsbureauet Reuters mandag offentliggør uddrag af.

Undersøgelsen var udløst af beskyldninger mod flere af hjælpegruppens medarbejdere i Haiti - beskyldningerne drejede sig om seksuel udnyttelse, svindel og nepotisme. Anklagerne blev fremsat i en e-mail, som Oxfam modtog i juli 2011.

At Oxfam fremlægger en flere år gammel undersøgelse netop nu skyldes, at organisationen er kommet under voldsomt pres efter afsløringer i avisen The Times for to uger siden.

Det er ifølge Reuters første gang, at Oxfam åbent forholder sig til beskyldninger mod den forhenværende landechef.

Roland Van Hauwermeiren har efter afsløringerne i The Times afvist at have benyttet sig af prostituerede eller misbrugt mindreårige i Haiti. Han opsagde sin stilling hos Oxfam i 2011.

Reuters har forgæves forsøgt at få kontakt til Roland Van Hauwermeiren for en kommentar til mandagens oplysninger fra Oxfam.

I et fire sider åbent brev til en TV-station i hjemlandet Belgien, forklarede Van Hauwermeiren i torsdags, at han opsagde jobbet i Haiti, fordi han ikke havde formået at udøve tilstrækkelig kontrol med medarbejdere beskyldt for seksuelt misbrug.

Han afviste selv at have handlet forkert, men skrev, at han havde haft et kortvarigt intimt forhold til en lokal kvinde.

Oxfam oplyser imidlertid, at Van Hauwermeiren i 2011 »indrømmede brug af prostituerede i sin Oxfam-bolig«, da han blev udspurgt om dette.

Hjælpegruppen begrunder offentliggørelsen af rapporten fra 2011 med, at den tilstræber fuld åbenhed, om »de beslutninger vi traf«. Samtidig er det en »erkendelse af de tillidsbrud, som afsløringerne har forårsaget«.

Den britiske regering har midlertidigt indstillet den økonomiske støtte til Oxfam, ligesom EU gør sig samme overvejelser.

Haitis præsident kræver en undersøgelse af andre udenlandske hjælpegrupper i landet for tilsvarende overtrædelser.

Ritzau

Foto: SEBASTIAN WILLNOW.

17-årig tysk IS-tilhænger er idømt fængselsstraf i Irak

En 17-årig tysk pige, der for godt halvandet år siden sluttede sig til Islamisk Stat (IS), er blevet idømt seks års fængsel i Irak. Det oplyser kilder i det irakiske retsvæsen ifølge flere tyske medier.

Pigens medlemskab af den militante gruppe blev straffet med fem år. Dertil kommer en tillægsstraf på et års fængsel for ulovlig indrejse i Irak, skriver det tyske nyhedsbureau DPA.

Pigen, Linda W, var 15 år, da hun rejste fra den østtyske by Pulsnitz til Mellemøsten for at blive en del af Islamisk Stats selverklærede kalifat.

Süddeutsche Zeitung har tidligere beskrevet, at pigen i begyndelsen af juli 2016 år fortalte sin familie, at hun ville overnatte hos en veninde, men i stedet satte kurs mod Tyrkiet. Herfra krydsede hun grænsen til Syrien og rejste videre ind i Irak.

Linda W blev hurtigt gift med en ældre IS-kriger, som ifølge tyske medier omkom i kamp kort efter pigens ankomst.

I juli 2017 blev Linda W anholdt af irakiske styrker i storbyen Mosul, som på det tidspunkt var ved at glide Islamisk Stat af hænde.

Et par uger senere fortalte hun fra et militærhospital i Iraks hovedstad, Bagdad, at hun havde fortrudt sin beslutning om at drage til Mellemøsten.

»Jeg vil bare væk herfra. Jeg vil væk fra krigen, fra de mange våben, fra støjen,« sagde hun i et interview, der blev gengivet i de tyske medier NDR, WDR og Süddeutsche Zeitung.

Ritzau

Foto: KENA BETANCUR.

Fodgænger i New York dræbt af faldende metalstykke

 

En mand, der fredag i New York City blev ramt af et faldende metalstykke fra en bygning, er død.

Den 58-årige kom fredag gående ad Broadway i Manhattans Soho-kvarter. Her faldt metalstykker fra en brandtrappe ned og ramte manden så uheldigt, at han pådrog sig et kraniebrud og efterfølgende omkom.

En 24-årig kvinde blev ligeledes ramt og bragt til hospitalet. Hun er i stabil tilstand. Ifølge politiet var en person ved at inspicere brandtrappen i syv etagers højde, da et stykke af trappen brækkede af og faldt ned på fortovet.

Politiet og byens bygningstilsyn efterforsker hændelsen.

Ritzau

Foto: Sergei Ilnitsky.

Danmarks første OL-deltager i halfpipe ender næstsidst

Skiløberen Laila Friis-Salling gik ikke videre fra kvalifikationen i freestyledisciplinen halfpipe ved vinter-OL i sydkoreanske Pyeongchang.

Den 32-årige grønlandskfødte OL-debutant havde to forsøg i kvalifikationen. Den personligt højeste score satte hun i første forsøg med 45.00.

I andet forsøg endte hun med en lav score på 11.80, idet hun faldt undervejs.

Det er kun den bedste præstation, der tæller, men denne rakte ikke til en placering blandt de 12 bedste deltagere, der gik videre.

Laila Friis-Salling blev noteret for en score, der rakte til en placering som nummer 23 ud af de i alt 24 deltagere.

Kun ungareren Elizabeth Marian Swaney gjorde det med en score på 31.40 dårligere end Laila Friis-Salling.

Skulle Laila Friis-Salling være nået videre, havde dette krævet en score på mindst 72.80, hvilket hun aldrig var i nærheden af.

Halfpipe er en af vinter-OLs nyeste idrætsgrene og var første gang på programmet i Sotji for fire år siden.

I korte træk gælder det om at køre ned ad en bane med en stejl side på begge sider - denne anvendes som afsæt til at udføre en række trick.

Det var netop i et forsøg på at udføre et trick, at Laila Friis-Salling faldt i sit andet forsøg, hvor hun forsøgte at give den lidt mere gas end i første.

Ritzau

Foto: WANG ZHAO.

USA besejrer Danmark efter curlinggyser

Én sejr i seks kampe.

Det er tid til status for Danmarks curlingkvinder ved vinterlegene i Pyeongchang.

Natten til mandag dansk tid tabte Danmark med 6-7 til USA efter en underholdende og tæt kamp, der varede næsten tre timer.

Først i tiende og sidste ende blev slaget afgjort, da USA med få centimeter lå med den bedste sten i huset.

Nina Roth, den amerikanske skipper, var nær ved at give den for meget, og der blev fejet i starten. Kostene blev dog lynhurtigt fjernet fra isen, så stenen ikke fik mere fart end højst nødvendigt.

Dette var akkurat nok til, at danskerne ikke kunne feje stenen de sidste få centimeter for langt, så det var endt med amerikansk nederlag.

I stedet tabte danskerne endnu en kamp ved vinter-OL, hvor drømmen om at slutte i top-fire efterhånden er meget teoretisk.

Med en sejr over USA havde det hele set anderledes ud, og det var længe tæt på en overraskelse.

De to hold skiftedes til at tage et point i starten af kampen.

USA bragte sig foran 1-0 i første ende, og Danmark udlignede til 1-1 i anden ende.

Samme billede gentog sig i tredje ende, hvor amerikanerne kom foran med 2-1.

Det lå til endnu en dansk udligning i fjerde ende, men skipper Madeleine Dupont kiksede den sidste sten, som ikke var præcis nok. Dermed kom USA foran med 3-1.

Til gengæld lykkedes det Danmark at hente to point i femte ende, så stillingen var helt lige, da holdene gik til pause.

Amerikanerne kom bedst i gang efter pausen og bragte sig foran 5-3 i sjette ende, og igen var Danmark under pres.

Danmark svarede dog flot tilbage med de to bedste sten i syvende ende, inden USA tog endnu en smal føring i ottende ende.

I niende ende udlignede Danmark til 6-6 efter en flot sidste sten fra Madeleine Dupont, som ramte tre amerikanske sten og skubbede dem væk fra midten.

USA fik dog halet sejren i land til slut, mens danskerne kunne gå slukørede fra isen.

Danmark skal i næste kamp møde Rusland, som stiller op under neutralt flag og også kun har vundet en kamp ved vinter-OL.

Ritzau