Australien smækker kassen i for Lomborgs forskning

Det australske klimaforskningscenter, som danske Bjørn Lomborg var udset til at stå i spidsen for, bliver alligevel ikke en realitet. De 19 millioner kroner kan bruges bedre, mener den australske regering.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ellers tak.

Den australske regering ønsker alligevel ikke at afsætte de fire millioner australske dollars svarende til 19 millioner danske kroner, som ellers var blevet lovet til et nyt klimaforskningscenter ved et af landets universiteter. Et forskningscenter, som den danske klimaforsker Bjørn Lomborg var udset til at stå i spidsen for. Det skriver den australske avis Sydney Morning Herald.

Centret skulle være en pendant til Lomborgs danske forskningscenter, Copenhagen Consensus Centre, og skulle undersøge, hvordan man »finder de bedste løsninger på verdens problemer«, herunder bekæmper fattigdom.

»Regeringen har ikke længere et særligt incitament til at etablere et sådant institut,« sagde uddannelsesminister Simon Birmingham til den australske avis.

Forskningsenheden kom allerede tidligere på året i modvind. For University of Western Australia i Perth, hvor enheden oprindeligt skulle være tilknyttet, trak sig i maj fra aftalen. Planen var, at centret delvist skulle finansieres af statslige midler, men på grund af højlydte protester fra universitetets personale valgte ledelsen at trække sig fra projektet.

Kritikken gik primært på, at det var Bjørn Lomborg og hans tilgang til klimadebatten, der skulle være grundlaget for det nye klimaforskningscenter. Lomborg blev i sin tid verdenskendt for sine bøger og artikler, hvori han agiterede for, at mange af miljøforkæmpernes forudsigelser om klimaets tilstand er overdrevne. Lomborg har siden været en kontroversiel skikkelse i flere forskningskredse. I australske medier gik der rygter om, at flere andre australske universiteter efterfølgende takkede nej til at overtage projektet med samme begrundelse som University of Western Australias.

Det blev dog ikke det endelige dødsstød, for Flinders University i Adelaide i det sydlige Australien meldte sig i sommer til at overtage klimaforskningscentret.

Det bliver dog ikke en realitet foreløbigt. Ifølge den australske uddannelsesminister var det hans forgænger på posten, Christopher Pyne, der i sidste uge konkluderede, at »sandsynligheden for at centret fik succes ikke var til stede, og at midlerne derfor kunne bruges bedre«, skriver Sydney Morning Herald.

Avisen har talt med en talsmand for Lomborgs danske forskningscenter, der ærgrer sig over beslutningen.

»Australien har fået chancen for at spille en central rolle, når det kommer til at finde de bedste løsninger på verdens problemer. Det er en skam for australske forskere og for det australske samfund, at det ikke kommer til at ske,« siger talsmanden.