Lidegaard: Løkke laver en »Lomborg« på udenrigspolitikken

Det er »udemokratisk« at trække en ekspert ind fra sidelinjen for at gennemgå den danske udenrigs- og sikkerhedspolitik, lyder kritikken af Venstres forslag fra udenrigsminister Martin Lidegaard.

Foto: Thomas Lekfeldt

Venstre spiller med fordækte kort, når man vil have en ekspert til at give udenrigspolitikken et serviceeftersyn.

Sådan lyder det fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), til Politiken siger, at han - hvis han vinder folketingsvalget - vil bede »en erfaren, respekteret person med internationalt udsyn« om at kaste et kritisk blik på udenrigs- og sikkerhedspolitikken.

»Jeg finder det her forslag lettere absurd. Man kniber sig i armen, og det minder mest af alt om dengang, Anders Fogh inviterede Bjørn Lomborg til at forandre hele dansk energi-, klima- og miljøpolitik,« siger Martin Lidegaard med reference til den omstridte klimaskeptiker Bjørn Lomborg, som af tidligere Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen blev udnævnt som leder af Institut for Miljøvurdering.

»Jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke kan få at vide, hvem det er, Lars Løkke har i tankerne, og hvad han forestiller sig, der skal ske med dansk udenrigspolitik,« tilføjer Martin Lidegaard.

Venstres udenrigsordfører Søren Pind (V) siger, at han ikke kan løfte sløret for, hvem det i givet fald skulle være, som skulle være Løkkes udenrigspolitiske sparringspartner. Men han finder det ikke unaturligt at lade en ekspert kigge på området i lyset af Ruslands aggression mod Ukraine, borgerkrigen i Syrien og omstruktureringen i Udenrigsministeriet.

Ifølge Pind har et »samlet Folketing« tilsluttet sig en beretning, hvor man ønsker en gennemgang på området.

Martin Lidegaard erkender, at der hele tiden er brug for nytænkning.

»Et samlet dansk Folketing er enige om, at vi hele tiden i den verden, der brænder omkring os, må revurdere vores udenrigspolitik. At vi hele tiden må tænke indsatserne bedre sammen. Det har vi gjort, og det skal vi også gøre i fremtiden, men det skal ikke ske ved at hive sådan en valgkanin op ad hatten og sætte én person, som vi ikke engang må vide, hvem er, til at skalte og valte med Danmarks udenrigs- og forsvarspolitik,« siger Martin Lidegaard.

Men hvilken form skal sådan en gennemgang så have efter din mening?

»Vi har lige lagt sidste hånd på en sikkerhedspolitisk analyse, som bliver offentliggjort umiddelbart efter valget. Vi har lagt op til en drøftelse i Udenrigspolitisk Nævn. Og jeg er med på at drøfte alle reformer, men ikke så udemokratisk og flagrende som denne her,« siger Martin Lidegaard, der frygter, at der kan ligge spareønsker bag Venstres ønske.

»Jeg bliver nervøs, fordi jeg tænker, at det dækker over, at Venstre vil lave en større spareøvelse i forhold til dansk udenrigspolitik. Så gør man lige som med Lomborg - man sætter en person til at gøre det beskidte arbejde. Og dansk udenrigspolitik er alt for seriøs til at blive behandlet på denne måde.«