Assads egne forlader ham

228 medlemmer af Syriens præsidents parti går i protest mod styrets slagtning af demonstranter. 453 er dræbt.

Tyrkiske demonstrationer mod syriske Bashar Assad og hans Baath-parti. Fold sammen
Læs mere
Foto: MUSTAFA OZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gruppe på i alt 228 medlemmer af det syriske Baath-parti besluttede i går at gå fra partiet, som styres delvist af den syriske præsident Bashar Assad.

200 af dem kommer fra byen Deraa, hvor syriske sikkerhedsstyrker har slået hårdt ned på demonstranter siden uroen i landet i midten af marts.

- I lyset af den negative udvikling forårsaget af lederne af (...) Baath-partiet i Syrien og i Deraa, og efter at hundredvis er døde og tusinder sårede for hænderne af sikkerhedsstyrkerne, vil vi bekendtgøre vores kollektive fratræden, lød det i en udtalelse, hvor 200 medlemmer af partiet gik.

Senere valgte endnu en gruppe på 28 medlemmer af partiet at indgive en lignende erklæring til nyhedsbureauet Reuters.

Det er en opsigtsvækkende udvikling, idet protesterne mod Bashar Assad kun er blevet mødt af en jernnæve siden oprøret begyndte den 16. marts. Indtil nu har man ikke set svaghedstegn fra styret.

Partiet har den altoverskyggende politiske dominans i landet og har haft det siden det kom til magten under et statskup i 1963. Der er ikke tale om ledende medlemmer, men flere udenlandske kommentatorer tilskriver afgangen stor betydning.

Det ser dog ikke ud til, at hærstyrkerne har samme tilgang til urolighederne i landet. Tidligt onsdag morgen så øjenvidner en konvoj af omkring 30 kampvogne rykke ind i Damaskus i retning mod den nordlige forstad til Damaskus, Douma, og sent i går melder medier om flere forstærkninger på vej til den sydligere Deraa.

Ifølge en menneskerettighedsorganisation har demonstrationerne indtil nu kostet 453 mennesker livet. Dagen i morgen forventes at bringe store demonstrationer med sig, idet der er annonceret store marcher efter fredagsbønnen. Dagen er døbt "Vredens Dag".